Op stap met de “nieuwe Leuvenaars” op maandag 7 september: DE hoogdag van Leuven Kermis!

Heb je zin om eens een dagje mee een echte Leuvenaar/ Leuvense te zijn?

Dan moet je voldoen aan twee essentiële voorwaarden:

1. Neem zeker de ganse dag vrij op MAANDAG 7 SEPTEMBER!
2. Wees bereid de hele dag te stappen en rond te lopen. De stad is trouwens volledig afgesloten voor alle verkeer.

Maandag (een werkdag!) zeven september is DE grote dag voor de rasechte Leuvenaars. Met duizenden lopen ze rond, overal in de stad. Ze komen van heinde en verre om hun geboortestad nog eens terug te zien, hun familie of vrienden te bezoeken of te ontmoeten, of / en naar de feestmarkt te gaan, andere Leuvenaars te zien, te groeten, ermee te babbelen…

Voor wie dat ook wel eens wil zien en meemaken, volgt hier de beschrijving van één van de mogelijke “tochten” die je laten kennismaken met wat Leuvenaars nauw aan het hart ligt: de feestmarkt met “Leuven Kermis”.

Je komt best te voet, maar je kan ook de ringbus nemen tot aan de Kapucijnenvoer. Onze tocht begint daar.

VOORMIDDAG
Start en afspraakplaats met vrienden: aan café VETTEN OS, Kapucijnenvoer. Enkele honderden andere mensen hebben daar ook afspraak… Wij eten “ne pistolé mei gekapt” (broodje met gehakt) en drinken daarbij een pint “half en half”. Een half uur later wandelen naar de hoger gelegen Heilige Geeststraat en kijken er naar de voor- en -achterkanten van koeien, paarden, ezels, schapen en wat de veehandelaars nog meer meegebracht hebben om te verkopen. Wij hebben er ooit al struisvogels en lama’s gezien.

Wat verder in de straat slaan we rechtsaf in het boomgaardgedeelte van de kruidtuin. Er staan allerlei fruitbomen in tientallen varianten en kleuren. Via de pas vernieuwde “verdoken” vijver met waterplanten, komen we aan het tuin- en bloemengedeelte. Vooraan in de tuin bezoeken we de tentoonstelling van neerhofdieren. Tijd nu voor een koffie. Niet te lang, want we willen nu naar de warme serre met tropische planten: koffie- en bananenbomen, orchideeën èn… zomaar ergens : een “kruidje-roer-mij-niet” dat graag laat zien hoe het aan zijn naam gekomen is. Vandaar naar de oranjerie, met metershoge palm- en andere bomen. Het is ook daar dat aquarium-, terrarium en cactusliefhebbers hun gading vinden.

Achteraan staan de bijenkwekers met honigraten vol met bijen. Wie de bijenkoningin kan vinden wordt getrakteerd op een glas “mede” (aperitiefwijn gemaakt van honig). Nogal zoet, en daarna smaakt een frisse pint eens zo lekker.

We bewonderen de grote koi’s in de visvijver en gaan door richting Sint-Jakobsplein, naar de “beestenmarkt”. Daar zijn allerlei prijskampen aan de gang voor de dikste, langste, grootste koe, paard, schaap… Er worden ook ruiterstornooien gehouden. De kinderen komen hier zeker aan hun trekken want er is uitgebreide kinderanimatie.
Een hongertje? Dan even rustig de tijd nemen voor een pak frieten met mayonaise en een servola. Liever geen restaurant vandaag, want het is overal lang wachten, en er is nog zoveel te zien en te doen!

MIDDAG en NAMIDDAG
Via de Kapucijnenvoer komen we in de Brusselsestraat. Overal staan er kraampjes waar welbespraakte venters hun niet-alledaags keukengerei aanbieden.

Wij steunen ook graag het traditionele jaartallenverenigingen en kunnen aan één van hun talrijke standen nog eens wat zitten om bij te komen, uiteraard met de nodige verfrissing (en) en hapjes.

Verder gaat het -rustig aan- naar de Parijsstraat voor een “boekserink” ofte vers gebakken, gefileerde bakharing op een grijze boterham. Mmm! … en daar krijg je dorst van. Die kunnen we lessen op de Oude- of de Grote Markt. Het enige probleem is: plaats vinden, want de mensen blijven hier “plakken” om te kijken en te luisteren naar de optredens van “hun” idolen.

Uniek is dit jaar het bloementapijt op de Grote Markt. De Boerenbond bestaat 125 jaar en vond dit de beste manier om dat heuglijke feit te vieren.

De braderies op Tiensestraat en in de Bondgenotenlaan lopen ondertussen op hun einde en nu is het tijd voor ambiance. Die vinden we aan de podia in de Bondgenotenlaan (Schouwburg), en in de Diestsestraat bij de echt Leuvense cafés: Marengo en Jeeskesboom. Je kan er op de koppen lopen!

Wie vermoeid is, gaat naar huis. De “echte” doen nog een toer van de kermis op het Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein en eten nog mosselen met friet of smoutbollen, en…

Wat een dag!

NIEUW: sinds enkele jaren is het ook feest op het Martelarenplein aan het station. Grote rommel- en antiekmarkt, evenals allerlei optredens, dit jaar o.a. Belle Perez om 13 uur 30. en Lindsay om 17 uur 20. Het uitgebreide programma vind je elders.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.