Succes voor praatpaal die “Leives” dialect praat!

2015-05-15 (16)

2015-05-15 (22)

2015-07-18 (12)

P1010344

De stad Leuven kreeg recent een praatpaal geïnstalleerd op de binnenkoer van het stadhuis, ook het Vrijthof genoemd. Die is vlot bereikbaar via de Naamsestraat en het kantoor van de dienst toerisme. De ronde paal is 90 cm hoog, is gemaakt van stevig materiaal en is mooi geverfd in de Leuvense kleuren: rood-wit-rood.

Wat is de bedoeling van die praatpaal?

De inwoners van de Leuvense agglomeratie, en voornamelijk de zogeheten “nieuwe Leuvenaars”, laten kennis maken met het Leuvens dialect. Zij kunnen de stem van burgemeester Louis Tobback beluisteren die een kort welkomstwoord uitspreekt. De tekst is vlot verstaanbaar, temeer daar vooraf diezelfde zin te horen is in correct algemeen Nederlands.
Maar niet alleen Leuvenaars, ook toeristen komen aan bod. Diezelfde zin kan beluisterd worden in het Frans, Duits, Engels en Spaans. Er staat daarvoor een keuzeknop bovenop de paal. En daarna is het telkens weer Louis Tobback die het “Leives” voor zijn rekening neemt.
Leuk toch, dat je zowel binnen- als buitenlandse vrienden kunt verrassen met een originele verwelkoming?

En hoe functioneert die praatpaal?

Neen, niet op elektriciteit! Wel op voetkracht… Er moet namelijk op een pedaal gepompt worden om zodoende een dynamo in werking te stellen die de nodige energie levert om de boodschap van de USB-stick over te brengen naar de ingebouwde luidspreker.

Hoe is die praatpaal daar gekomen?

Het is een initiatief van de vereniging “Academie voor het Leuvens dialect” (in het dialect: “den Akademie van ‘t Leives”) die de praatpaal heeft geschonken aan de stad, als een blijvend aandenken aan de viering van haar 25 jarig bestaan.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Succes voor praatpaal die “Leives” dialect praat!”

“LEUVENSE NAMIDDAG”: een daverend succes ! « Leven in Leuven
(on november 23rd, 2015 at 17:47)

[…] was, moest er tegelijkertijd nog een nieuwe tekst opgesteld worden die bruikbaar moest zijn voor de praatpaal (in het Vrijthof) die in vijf talen een zin kan vertalen in het Leuvens dialect. Tobback en […]