5e editie Week van de geletterdheid

Jaarlijks op 8 september is het Internationale dag van de geletterdheid. De Unesco brengt dan een stand van zaken rond geletterdheid in de wereld. Ondanks vele inspanningen blijft het probleem bestaan. Ook in Vlaanderen. Daarom richt de Week van de Geletterdheid voor de vijfde keer de aandacht op de noodzakelijkheid van geletterd zijn in onze huidige informatiemaatschappij.

geletterd

De 5e Week van de geletterdheid zoomt in op jongeren en jong volwassenen. Maar liefst 1 op 10 jongeren in Vlaanderen is onvoldoende geletterd om als schoolverlater aan de slag te gaan. Een diploma halen, een job vinden en zelfstandig functioneren in de maatschappij is bijzonder moeilijk als je moeite hebt met taal, cijfers en ICT. Niet alle jongeren kunnen na hun schoolloopbaan informatie verwerven en verwerken. Daar moeten we als maatschappij iets aan doen.

Jong volwassenen die problemen ondervinden met lezen, schrijven, rekenen en computers kunnen terecht in 13 Centra voor Basiseducatie in Vlaanderen en Brussel. Basiseducatie richt zich tot iedereen die een basisvorming nodig heeft om maatschappelijk beter te functioneren of om een verdere opleiding te volgen. Je leert er bv betere sollicitatiebrieven te schrijven, je budget onder controle houden, tips en tricks om vlotter te studeren, je privacy op Facebook bewaken, …

In Leuven worden er deze week talrijke acties georganiseerd in het kader van de Week van de geletterdheid.

Lettersoep

Verschillende (sociale) restaurants serveren lettersoep om zo de actie te ondersteunen.

 • Viavia café Heverlee
 • Viavia café Parkstraat Leuven
 • Coop wereldcafé Leuven
 • Café Vandevelde Leuven
 • sociaal restaurant Spit Heverlee
 • buurtcentra Leuven
 • het Lampeke Leuven
 • buurthuis Casablanca Kessel-Lo
 • inloopcentra CAW Leuven – Hageland
 • De Vlaspit Scherpenheuvel
 • het restaurant van het provinciehuis in Leuven

Op de vrijdagmarkt in Leuven staat van 11 september zelf zal een standje saan om lettersoep uit te delen aan voorbijgangers.

OHLeuven
Ook de Leuvense voetbalploeg OHL staat achter de Week van de Geletterdheid. Din Sula, een van de jongste spelers uit het team is peter van de actie.

De Bib
In de Leuvense Bib wordt er tijdens de maand september een interactieve muur gemaakt in de jongeren en jongvolwassenen afdeling. Het is de bedoeling zo jongeren aan te zetten om na te denken over geletterdheid in onze samenleving.

Open School op de Jaarmarkt
Dit jaar staat de stand van Open School in teken van Week van de geletterdheid. Voorbijgangers kunnen deelnemen aan onze sjoelbak-kwis. Elke deelnemer wint een prijs.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.