Leuvense internationale school groeit sterk

In september 2013 werd de International School of Leuven (ISL) opgericht op initiatief van stad Leuven, imec, KU Leuven en VIB. Deze school voor kinderen van ‘expats’ speelt een belangrijke rol in het kader van Leuven Mindgate, waarmee de stad onder meer inzet op een aantrekkelijke omgeving voor buitenlandse onderzoekers, studenten en werknemers. De school kent een sterke groei, en verwacht zelfs een vijfvoud van het aantal leerlingen in het eerste schooljaar. De internationale school mag niet alleen veel nieuwe leerlingen verwelkomen in september. Voor het eerst gaat ze ook een samenwerking met een andere Leuvense basisschool aan, de Vrije Basisschool De Ark.

Leuven als thuis voor buitenlandse onderzoekers, studenten en werknemers
De International School of Leuven werd in 2013 opgericht op initiatief van stad Leuven, imec, KU Leuven en VIB met de bedoeling kinderen van ‘expats’ de kans te geven om Engelstalig onderwijs te volgen tijdens hun verblijf in regio Leuven. Dit aanbod sluit aan bij de ambitie van Leuven Mindgate, een project dat onder meer inzet op de kwaliteit van het leven voor buitenlandse onderzoekers, studenten en werknemers. “Verhuizen naar een nieuw land is een grote uitdaging voor ‘expats’ en hun kinderen. We willen dat iedereen zich hier thuis voelt, een deel van onze stad. Kwalitatief onderwijs in een hartelijke en stimulerende omgeving is daarbij van onschatbare waarde. ‘ISL’ is zo’n plek waar gezinnen zich welkom en betrokken voelen ”, vertelt schepen van onderwijs, Mohamed Ridouani. De school biedt het International Primary Curriculum (IPC)-programma aan, dat sterk focust op de academische, persoonlijke en internationale ontwikkeling van het kind.

Groeiend aantal leerlingen
Bij de opstart in 2013 startten 11 leerlingen in de Leuvense internationale school. Het nieuwe schooljaar telt ondertussen al 42 inschrijvingen en de verwachting is dat dit aantal nog zal toenemen in de loop van het schooljaar. Een verrijkende leeromgeving is de internationale school, dankzij een kruisbestuiving tussen een twintigtal nationaliteiten en culturen. De leerlingen zijn afkomstig uit onder andere Japan, India, Vietnam, Zuid-Korea, Italië, de Verenigde Staten van Amerika, Brazilië, Australië, Engeland en Duitsland. Het schoolteam bestaat uit Britse, Mexicaanse, Zuid-Afrikaanse en Belgische leerkrachten. Ook vrijwilligers maken mee de school. Vooral buitenlandse studenten steken geregeld een handje toe.

ISL

ISL2

Samenwerking
Sinds februari 2015 is de school gehuisvest op Campus Proximus in Haasrode, de nieuwe stek van het University College Leuven – Limburg (UCLL). ‘ISL’ beschikt hier over ruime en moderne faciliteiten.

Van bij de opstart van de internationale school werd gestreefd naar een nauwe samenwerking met een andere Leuvense basisschool. “Samenwerking tussen scholen biedt ontzettend veel leer- en groeikansen, niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor het personeel”, stelt Bart De Roeck, directeur van ISL.

Deze partner werd nu gevonden in de basisschool De Ark uit Kessel-Lo. “Onze scholen kunnen veel leren van elkaar,” vertelt Martine Foulon, pedagogisch directeur van De Ark. “Internationale samenwerking is een krachtige vorm van onderwijzen die ervoor zorgt dat je als leerkracht het verschil kan maken.”

De pedagogische samenwerking en het uitwisselingsprogramma zullen in de loop van het komende schooljaar concreet worden uitgewerkt. Ook de leerlingen van beide scholen worden bij de uitwerking betrokken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.