Architectuurprijs Leuven 2015

Leuven staat bekend als een stad met een buitengewoon stimulerend klimaat voor hedendaagse architectuur. Met de Architectuurprijs Leuven maakt de stad een balans op en reflecteert zij over recente projecten die relevant zijn voor de huidige tendensen van stadsontwikkeling. Het zijn projecten van grotere tot kleinere schaal, met uiteenlopende functies, op Leuvens grondgebied ontwikkeld door overheden, universiteit, projectontwikkelaars of juist op particulier initiatief. De projecten werden door een commissie van experten geselecteerd omdat ze als voorbeelden bijzonder zijn om te tonen, misschien te bezoeken, te evalueren en te bespreken.

Stad en Architectuur, die de Architectuurprijs Leuven in opdracht van de stad organiseert, stelt de genomineerde projecten aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie. Tentoonstelling en publicatie, die in het verleden alternerend tweejaarlijks plaatsvonden, worden vanaf deze editie vierjaarlijks samengebracht. De tentoonstelling bundelt genomineerde projecten van de jaren 2012 en 2015; de publicatie uit de periode 2010-2015.

Stad en Architectuur vraagt zowel een jury van experten als het publiek om een oordeel. De prijswinnaars kiezen zij uit een selecte korf van vijf laureaten, die de jury heeft voorgeselecteerd:

Tentoonstelling Architectuurprijs in OPEK | 24 september tot 25 oktober
Tot eind oktober kan je in OPEK een tentoonstelling van twaalf genomineerde projecten bezoeken. Aan de hand van foto’s, plannen en tekst biedt Stad en Architectuur een mooi overzicht van de geselecteerde architectuurprojecten die de laatste drie jaren in Leuven werden opgeleverd. De architecten van de vijf finalisten doen hun verhaal over het gebouw in een interview dat op beeld werd vastgelegd.

Publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’
Een vierde editie van de publicatie ‘Hedendaagse Architectuur in Leuven’ zoomt in op een selectie van achttien relevante projecten. Een beeldessay, projectfiches en artikels tonen de projecten en kaderen ze in een bredere maatschappelijke en stedelijke context. Voor wie Leuven met een nieuwe architectuurbril wil verkennen, stippelt het boek een boeiende architectuurwandeling uit.

Auteurs: Joeri De Bruyn (jurylid, Public Space), Prof. Jan Schreurs (KU Leuven), Sandrine Lambert (Creatief Schrijven)

Publiek scholendebat & prijsuitreiking Architectuurprijs | woensdag 7 oktober 20u
Snijdende spanning bij de bekendmaking van de prijswinnaars in OPEK. Twee prijzen worden uitgereikt: prijs van de jury en een publieksprijs. Vooraf presenteren zesdejaars leerlingen van vijf Leuvense middelbare scholen hun beoordeling in een publiek einddebat. Ook het aanwezige publiek kan een stem uitbrengen. Iedereen is welkom!

Dag van de Architectuur | zondag 11 oktober
De laureaten kunnen tijdens de Dag van de Architectuur op locatie bezocht worden, waarbij de architect het gebouw toelicht. Het publiek kan de opengestelde gebouwen vrij bezoeken of op inschrijving.

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.