Etna Trattoria

Etna Trattoria is een gezellig Siciliaans restaurant gelegen op de plek waar vroeger A Zamara was. Kim en Lorenzo, de sympathieke zaakvoerders van Etna Trattoria gaan er prat op dat ze met authentieke ingrediënten werken, rechtstreeks afkomstig uit Sicilië. Hoog tijd om dit restaurant eens uit te proberen, dus.

Het interieur is grotendeels behouden gebleven en is nog steeds erg charmant, met pluspunten voor de met tegels ingelegde tafeltjes. Ondanks het feit dat de deur wagenwijd open staat is het vrij warm in het restaurant op deze zwoele zomeravond.

Wij worden met een grote glimlach welkom geheten door Lorenzo die ons een tafeltje voor vier geeft bij het raam. Wij beginnen onze avond met een aperitief. Lorenzo weet ons warm te maken voor de Franciacorta en de apertief Etna met bosbessenlikeur. Beide aperitieven zijn uitstekend, een goede start van de avond! Als amuse-bouche krijgen we bij eht aperitief een lekker soepje met bloemkool en wat toastjes.

Als voorgerecht gaan we voor de Antipasto Siculo, dit om zoveel mogelijk te proeven van de Siciliaanse specialiteiten. Hoewel we met vier personen zijn, bestellen we toch maar één portie, kwestie van nog ruimte te laten voor het hoofdgerecht. Dat blijkt een goede keuze te zijn, want mocht ik dit ongelooflijk gevarieerde aanbod aan antipasti alleen hebben moeten verorberen, zou een hoofdgerecht zeker overbodig geweest zijn. Het is wel een beetje knoeiwerk om alles in vier te delen, maar het lukt ons. We genieten.

Pluimen voor Lorenzo trouwens, die bij elk gerecht en elke wijn een zeer deskundige uitleg geeft. Het is fijn om wat bij te leren over de Siciliaans keuken, een keuken die mij niet zo vertrouwd is.

Voor het hoofdgerecht kiezen we alle vier voor een dagschotel: drie keer de zwaardvis en één keer het gepaneerde kalfslapje. We hebben onze eerste fles witte wijn al bijna leeg als iets na 21u het hoofdgerecht komt. Gelukkig zijn we niet gehaast. Het hoofdgerecht is echt een succes. Mijn zwaardvis is heerlijk en vergezeld van perfect gekookte pasta. De portie is zeer groot en ik ben oprecht blij dat we ons voorgerecht beperkt gehouden hebben. Ik krijg zelfs al mijn pasta niet op! Daarom vindt niemand het erg dat Lorenzo is vergeten ons brood te brengen. Als we nog honger hadden, zouden we er zeker naar gevraagd hebben.

We zijn echt onder de indruk van de kookkunsten van Kim, je proeft dat de gerechten met liefde zijn klaargemaakt. Eigenlijk zijn we verzadigd, maar tegelijkertijd zijn we benieuwd naar de Siciliaanse desserts. Ik ga voor een sorbetto al prosecco (eerder een soort granita, legt Lorenzo uit), niet te zwaar. Mijn tafelgenoten proberen de fruitsla met ijs en de semifreddo alla marsala. Stiekem ben ik wat jaloers op de semifreddo om wille van het glaasje marsala dat erbij geserveerd wordt. Gelukkig is onze kameraad zo genereus om iedereen aan tafel te laten mee proeven. Mijn vriend is niet zo’n dessert-liefhebber, die houdt het bij een glaasje grappa, alweer voorzien van een zeer professionele uitleg. Het is altijd een plezier om ergens te gaan eten waar je merkt dat de uitbaters gepassioneerd met hun zaak bezig zijn.

Als afsluitertje komt Lorenzo een cactusvijg aan onze tafel versnijden. Heel gezond en typisch Siciliaans, naar het schijnt. We proeven allemaal een stukje van dit fruit. Een perfect einde van een fijne maaltijd. In totaal betaalden wij 220 euro voor vier personen, aperitief en twee flessen wijn inbegrepen. Een zeer faire prijs voor wat er op ons bord lag.

Appetizer

Antipasto Siculo

Antipasto Siculo

Antipasto Siculo

bruschette autentiche

Gepaneerd varkenslapje

Zwaardvis

Semifreddo alla marsala

sorbetto al prosecco

ananas d'estate

Praktisch
Tiensestraat 123, 3000 Leuven
016 65 18 73
0494 37 73 44
etna.leuven@gmail.com
http://restaurantetnaleuven.be/

Onze keuze
Antipasto siculo
Zwaardvis met tagliatelli
Gepaneerd kalfslapje
Semifreddo alla marsala
Sorbetto al prosecco
Fruitsla met ijs

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.