Belgische telers lanceren eigen wijn die “Noémie” gedoopt werd!

Zopas werd een nieuwe wijn voorgesteld die de naam “Noémie” meekreeg.

Het is een Côtes de Roussillon Villages 2013, waarvan de rode in twee varianten wordt aangeboden.

De ene is de “Noémie” met 14,8 % alcohol, samengesteld uit 56% Syrah en 44% Grenache druiven. Van dit mengsel werd 31% gevinifieerd in nieuwe eiken vaten. Die werden gedurende 20 maanden gelagerd en daarna geblend met de 69% resterende wijn. Het is een wijn met zachte tanines die 5 à 8 jaar kan bewaard worden. Er werden 12.000 flessen van geproduceerd.

De tweede is “Le secret de Noémie” met 14,5% alcohol. Die is samengesteld uit 52% Syrah en 48% Grenache druiven. Vinificatie op dezelfde manier, maar 55% en 20 maanden, en daarna geblend met de resterende 45%. Het is een evenwichtige wijn met een zacht en rijke afdronk. Bewaartijd: 10 tot 15 jaar! Daarvan worden 2.000 flessen in de handel gebracht.

2015-09-12 (29)

Noteer dat voor beide wijnen de druiven met de hand werden geselecteerd en geplukt.
Wij kregen een voorproefje en dat viel best mee. Zeker bij de kazen die geserveerd werden door het huis Elsen. Zowel de Brie de Melun als de Conté pasten er wonderwel bij.

Voor de witte wijn van 2014 is het nog wachten tot 2016. Er werden daarvoor druiven aangekocht en een eerste test-badge van 600 flessen geassembleerd met 60% Grenache Gris en 40% Grenache Blanc. Bij de proeverij kwam hij tot zijn recht met nog een vers geitenkaasje erbij.

2015-09-12 (5)

2015-09-12 (20)

2015-09-12 (44)

Deze gloednieuwe wijn is een initiatief van vier Belgische vrienden-ondernemers die erin gelukt zijn in Frankrijk vier hectare wijngaarden aan te kopen en hun “eigen” wijn te produceren. Aan de productie ervan is zeer veel aandacht besteed! Zij konden beroep doen op de installaties van de Caves Vignerons d’Agly en de kennis en ervaring van de directeur Franck Galangau.

Ook voor de keuze van de fles werd niet over één nacht ijs gegaan. De mooie vorm is een streling voor het oog. Aan de verdere afwerking werd eveneens veel aandacht besteed. Niet zomaar een etiket, maar een tekening en tekst die rechtstreeks op de fles staan gedrukt.

2015-09-12 (46)

Ja, zelfs het stopsel is een speciaaltje geworden. De link naar de muziek zit hem hier in het gebruik van een ut- of do-sleutel. Van raffinement gesproken!

Leuvenaars kunnen deze wijnen kopen bij Denon Wines, Elsen Kaasambacht en Convento Wines aan respectievelijk 13,50 en 18,50 € / fles.

Meer weten? Zie www.noemiewines.com

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.