Festival 20/21 – Novecento start met Reinbert de Leeuw én Janacek

festival 20/21

Festival 20/21 (voorheen Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant) staat opnieuw voor de deur. Tijdens het openingsconcert op 21 september geeft Novecento de melancholie van Janáček in handen van Collegium Vocale en Het Collectief o.l.v. Reinbert de Leeuw. Tijdens de inleiding op het concert om 19.45u geeft Reinbert de Leeuw tekst en uitleg bij het concert én de gloednieuwe Říkadla-cd van Collegium Vocale en Het Collectief. Het concert start om 20.30u.

reinbert 2-groot

Rond de sombere Elegie na smrt dcery Olgy, die Janáček componeerde naar aanleiding van de dood van zijn dochter Olga, staan enkele werken waarin hij terugblikt op zijn eigen jeugd en die van zijn kinderen. Het concert opent en sluit af met Říkadla, een flitsende aaneenschakeling van vaak absurde kinderversjes, waarin melancholie en onschuldige guitigheid elkaar afwisselen. Ook in Concertino en Mládi balanceert Janáček tussen beide sferen. De pianocyclus V mlách is de schakel tussen de schijnbaar onbezorgde kinderwereld en de verpletterende rouw van de elegie. Janáček bespeelt een breed emotioneel spectrum, in een toonspraak die hem tot één van de meest ontroerende componisten van de 20e eeuw maakt.

Praktisch
Maandag 21 september 2015 om 20.30u
Aula Pieter De Somer
Meer info

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.