Dirk Lambrechts, de legende van de Spaanse Brabander

De ondertitel van deze liber amicorum is “een zwerver in zichzelf”. Een paar woorden die mijns inziens perfect weergeven wie Dirk Lambrechts was. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het lezen van dit boek nog nooit van Dirk Lambrechts en het al even beroemde (of moet ik zeggen) beruchte restaurant De Spaanse Brabander had gehoord. Zonde, want na het lezen van dit boek, ben ik ervan overtuigd dat Dirk werkelijk een bijzonder figuur was. Een legende zoals het boek zelf aangeeft.

Dirk Lambrechts was flamencogitarist en fadobegeleider en kookte in het legendarische restaurant De Spaanse Brabander. Dirk Lambrechts schreef in de laatste jaren van zijn leven, toen hij van Leuven naar Amsterdam verhuisd was, het prachtige boek ‘De tranen van de Taag’ over de geschiedenis en het milieu van de melancholische Portugese fado en ‘De smaak van heimwee’ over de Europese volkskeuken.

De bijdragen van de verschillende auteurs in die liber amicorum belichten verschillende aspecten van de persoonlijkheid van Dirk Lambrecht. Aan de hand van verschillende anecdotes, foto’s en mijmeringen kan de lezer zich langzaamaan een beeld vormen van de man Dirk Lambrechts. Uit alle teksten schemert de liefde van de auteurs voor deze bijzondere man door, zonder zijn kleine kantjes te willen verbloemen. In het boek vind je onder bijdragen van Fred Brouwers, Juan Masondo, Paul Rans en Paul Van Nevel van Huelgas.

Ook mooi dat op het einde van het boek twee teksten van de hand van Dirk zelf te lezen zijn. De handgeschreven brief op de allerlaatste pagina’s is de kers op de taart. Na het lezen van de teksten van zijn vrienden, deed het mij deugd de legende zelf aan het woord te horen. Dit boek heeft me alvast overtuigd: Dirk Lambrechts heeft zich met volle overgave in het leven gestort en de sporen die hij heeft nagelaten in de levens van zijn vrienden en kennissen zullen nooit meer uitgewist worden.

dirk

Het boek kost twintig euro en is verkrijgbaar bij Plato (Hooverplein), Sax (Parijsstraat), Boekarest (Ladeuzeplein) en De Koerier van Navarra (Tervuursevest). Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit bijzondere Liber Amicorum weg aan degene die ons een mailtje stuurt via het contactformulier.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.