Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant test solidair winkelconcept met pop-up

De CVBA-SO Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant organiseert een pop-up winkel in de Parijsstraat in Leuven. Twee weken lang tot en met 10/10, is iedereen er welkom om levensmiddelen te kopen aan scherpe prijzen. Op die manier onderzoekt de coöperatieve onderneming of een solidair winkelconcept met twee prijzen een haalbaar model is voor de toekomst.

20150928_101749

“De pop-up is een testfase voor de Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant. We willen gezonde en duurzame voeding voor iedereen toegankelijk maken, vanuit een concrete solidariteit tussen mensen. Tegelijk willen we mee oplossingen bieden voor de voedselverspilling in de samenleving,” vertelt Elke De Smedt, projectcoördinator.

Een innovatief experiment
1. Doelgroep = iedereen
Met deze pop-up winkel richt de Sociale Kruidenier zich niet alleen naar kwetsbare groepen, voor wie sociale kruideniers meestal bedoeld zijn, maar naar iedereen. Met goederen aan outlet prijzen mikt de Sociale Kruidenier in de pop-up ook specifiek op het studentenpubliek.

2. Interessant aanbod aan scherpe prijzen
De Sociale Kruidenier kiest voor verschillende leveranciers die zelf sociale en ecologische doelen vooropstellen en die einde reeksen, producten waarvan een foutje op de verpakking staat, overschotten enz. verkopen aan lage prijzen. Hierdoor vind je in de pop-up winkel een interessant aanbod van zowel verse als verpakte voeding, huishoud- en verzorgingsproducten die iedereen nodig heeft.

3.Solidair prijzensysteem
De Sociale Kruidenier verkoopt deze producten aan lagere prijzen dan in de reguliere winkel. Mensen in armoede betalen een extra verlaagde prijs. Wie komt winkelen, draagt dus bij aan een solidair verhaal.

Gezonde voeding als hefboom
Eten is in onze samenleving een genot en vaak een sociale aangelegenheid. Het belang van gezonde en evenwichtige voeding is voldoende bewezen en toch heeft lang niet iedereen toegang tot gezonde voeding.

“Gezond eten en koken is voor mensen uit kansengroepen niet evident. Niet alleen de prijs, maar ook tijd en mentale energie, kennis over gezond koken, spelen een rol. Dat staat in schril contrast met de hoeveelheid voedsel die verspild wordt, ” aldus Elke De Smedt. “De Sociale Kruidenier is dus méér dan enkel een winkel. Ontmoeting, vorming over gezond koken, koken met restjes,.., zit ingebed in de werking.”

Solidariteit op lokaal niveau
“Met dit tijdelijk experiment willen we onderzoeken of mensen onze winkel vinden en met welke motieven ze dat doen. We willen zo testen hoe een solidair verhaal op lokaal niveau vorm kan krijgen.”
Het tijdelijke project dient niet enkel om bewustzijn te creëren rond thema’s als armoede, gezondheid, verspilling en solidariteit, maar hoopt ook heel wat bondgenoten te vinden die mee hun schouders zetten onder dit solidaire verhaal.

“Voor de pop-up winkel alleen werken we al met meer dan 70 vrijwilligers en professionelen van de CVBA-SO samen om dit voor elkaar te krijgen.”

Praktisch
Pop-up Sociale Kruidenier
Parijsstraat 53-55, 3000 Leuven
Di, wo, vrij 9u tot 18u
Do 9u tot 20u
Za 9u tot 13u

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.