Sarah Morris opent solotentoonstelling in M

Op 16 oktober brengt M met Sarah Morris (°1967, UK) opnieuw een wereldtopper naar België. Met de tentoonstelling ‘Astros Hawk’ presenteert de Amerikaanse kunstenares vier films, een tiental monumentale schilderijen en een selectie van werken op papier. Bovendien creëerde ze voor de bovenste zaal van M een nieuwe muurschildering, specifiek voor deze unieke plek. ‘Astros Hawk’ is de eerste grote Europese solotentoonstelling van Sarah Morris sinds 2009.

Annual-Solar-Eclipse-_Rio_-289

Sarah Morris (°1967, woont en werkt in New York) maakt schilderijen en films waarin de codes en machtsstructuren van een stad centraal staan. Haar abstracte schilderijen zijn te omschrijven als ‘virtuele architectuur’, grafische kleurcomposities bestaande uit lijnen, patronen en rasters. In haar films komen veel onderwerpen aan bod: de Olympische Spelen, crowd control, de parfumindustrie, luchthavens, reclame, prostitutie, Oscar Niemeyer, de Eiffeltoren, Romy Schneider en het carnaval van Sambódromo. De manieren waarop het leven zich in een metropool afspeelt, vormen bij Morris telkens het uitgangspunt. De steden die zij kiest – recent Parijs, Rio de Janeiro en Peking – zijn niet alleen een visitekaartje voor het kapitalisme. Ze bezitten bovendien veel tegenstellingen die de kunstenaar in haar werk probeert te vatten.

Beijing-_medium-res_-2

De rode draad in haar werk is de onbetrouwbaarheid van het oppervlak. Met haar schilderijen en films Sarah kijkt ze verder dan de façade. Morris gaat na wat hedendaagse gevels en stedelijke structuren allemaal kunnen verbergen. Op die manier leggen haar werken de machtsmechanismen van een stedelijke structuur bloot.

Haar werk bevindt zich ergens tussen Pop art, conceptuele kunst en geometrische abstractie. Sinds het midden van de jaren 90 onderzoekt zij het complexe spanningsveld tussen sociale ruimte, identiteit en macht.

Strange-Magic-_medium-res_-2

De tentoonstelling Sarah Morris. Astros Hawk loopt van 19.10.2015 t.e.m. 20.03.2016.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.