Leuven dooft de lichten

Zaterdagavond 10 oktober is het al voor de 20ste keer Nacht van de Duisternis, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu om bewuster om te gaan met verlichting en energieverbruik. Ook Leuven dooft de lichten van stadsmonumenten.

Het stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de universiteitsbibliotheek, de stadsschouwburg, de Sint-Geertrui kerk, de Predikherenkerk en de Sint-Kwintenskerk zullen voor één nacht niet verlicht worden. “Zaterdagnacht zullen de monumenten helemaal niet verlicht worden. Doorheen het jaar zijn we uiteraard ook bezig met lichtvervuiling en onnodig energiegebruik. Zo dooft de monumentverlichting om middernacht, om lichtvervuiling tegen te gaan en het energieverbruik te beperken”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

Efficiënter omspringen met energie maakt deel uit van de klimaatneutrale ambities van de stad binnen Leuven Klimaatneutraal 2030. “Om de CO2-uitstoot stevig terug te dringen, moeten we niet alleen inzetten op groene energie, maar ook op energiebesparing”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Daarom vervangen we stelselmatig alle openbare verlichting door de zuinige LED-lampen met een dimfunctie. Daarmee kunnen we het energieverbruik verminderen door de lichtsterkte naargelang het tijdstip aanpassen, zonder in te boeten aan veiligheid en comfort.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.