Leuven onthult ‘steen tegen armoede’

Al meer dan 10 jaar is er op 17 oktober – de werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting – in Leuven een lokale actie die de dialoog en solidariteit tussen mensen wil bevorderen. Voor de editie 2015 slaan de stad Leuven en het Leuvens collectief tegen armoede de handen stevig in elkaar en zorgen samen voor een sterke invulling. Het hoogtepunt van de actie is de onthulling van de steen tegen armoede op de Grote Markt.

Op 17 oktober verzamelen jong en oud, gezinnen en alleenstaanden, mensen in armoede en medestanders, sympathisanten … om 13.30 uur aan het station. Iedereen is welkom! Om 14.30 uur trekt de kleurrijke stoet met toeters, bellen, slogans, affiches … door de Bondgenotenlaan tot aan de Grote Markt. Vanaf 15.00 uur is er op de markt een evenement met muziek, soep, informatie, een expo over armoede …

Steen tegen armoede
Centraal staat de onthulling van de steen tegen armoede op de Grote Markt tussen 15.45 en 16.30 uur. Het wordt een krachtig moment. Leuven wordt namelijk één van de meer dan 50 steden met een monument tegen armoede in de wereld. Het monument wordt onthuld door mensen in armoede samen met burgemeester en schepenen. Dat gebeurt op een feestelijke manier, maar het is tegelijk een blijvende aanklacht tegen armoede.

Deze zin staat centraal op de steen tegen armoede in Leuven en op alle andere stenen in steden over de hele wereld: “Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven, worden de Rechten van de Mens geschonden. We zijn verplicht ons te verenigen om die rechten te doen eerbiedigen.” (Père Joseph Wresinski)

Bieke Verlinden, schepen van armoedebestrijding, licht toe: ‘Leuven heeft nog te vaak het imago van ‘een rijke stad’. Maar als we kijken naar de armoedecijfers, klopt dat helemaal niet. Een op vier kinderen in het stadscentrum groeit op in een kansarm gezin. Voor het stadsbestuur is armoedebestrijding een prioriteit, en dat doorheen de verschillende beleidsdomeinen. Deze steen moet beleidsmakers en burgers eraan herinneren dat we de plicht hebben om samen te blijven streven naar een solidaire samenleving.’

Lieven Verlinde, van het Collectief tegen armoede: ‘Dat armoede en sociale uitsluiting in 2015 nog bestaan, is een schending van de mensenrechten. De realisatie van de steen tegen armoede op de markt in Leuven is hierbij een sterk symbool, die de stem van mensen in armoede versterkt. De sterke samenwerking met de stad Leuven was hierbij van grote waarde.’

Activiteiten

In de aanloop naar deze dag, worden nog enkele activiteiten aangeboden:

  • Joseph de Rebel – maandag 12 oktober om 20.00 uur in Opek, Vaartkom Leuven. Deze film speelt zich af in een daklozenkamp bij Parijs aan het einde van de jaren ‘50. Het gaat over het leven van Joseph Wresinski, het ontstaan van de Beweging ATD Vierde Wereld en het gevecht voor waardigheid en mensenrechten. Na de film is er een dialoogmoment met mensen in armoede en leggen we de link met de actuele strijd tegen armoede en uitsluiting.
  • Funky Fabolishes Fabota Family – woensdag 14 oktober om 19.00 uur in het Wagehuys, Brusselsestraat 63, Leuven. Het multiculturele gezinskoor van Buurtwerk ’t Lampeke treedt op met zijn nieuwe voorstelling ‘Happy’. De voorstelling kijkt naar de veranderende en verwarrende wereld waarin we leven en geeft met haar liederen, maar ook met haar unieke samenstelling, een boodschap van hoop en solidariteit.
  • Duidingsavond over 17 oktober – vrijdag 16 oktober om 19.00 uur in de raadszaal van het stadhuis Leuven. De deelnemers gaan in dialoog rond de geschiedenis en het belang van 17 oktober en de invulling, die hier in Leuven aan gegeven wordt vanuit het Leuvens collectief tegen armoede. Na het debat is er een receptie in de hal van het stadhuis en wordt de tentoonstelling ‘Armoede Knelt’ geopend.
  • ‘Armoede Knelt’ – van vrijdag 16 oktober (om 20.30 uur) tot en met donderdag 22 oktober in de hal van het stadhuis op de Grote Markt: van 12.00 tot 16.00 uur, op  20 oktober tot 20.00 uur.
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.