Gezellige drukte in ‘Het land van de Nieuwsgierigheid’

Met een geanimeerd college van de Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder in een bomvolle Leuvense Schouwburg sloot ‘Het Land van de Nieuwsgierigheid’ gisteren de deuren. Circa 6.000 deelnemers genoten het voorbije weekend van een mix van prikkelende wetenschap, nieuwe boeken, boeiende feiten en meer. 

Partners Radio 1, 30CC, de Bib en het stadsarchief Leuven maakten van deze eerste editie een feestweekend vol inspirerende boeken en mensen. Het weekend plaatste bovendien ook de kers op de verjaardagstaart voor 15 jaar Tweebronnen, 150 jaar stedelijke bibliotheek en 175 jaar archiefwerking.

De festiviteiten startten al op vrijdagavond met de inhuldiging van een nieuw werk van beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde, speciaal op maat van Tweebronnen. Rinus zocht en vond een persoonlijke band met architect Henry van de Velde. Het werk werd aangekocht door de stad Leuven en is blijvend te bewonderen in de inkomhal van het gebouw.

Eregast van het festival was Arnon Grunberg, succesauteur van romans als ‘De asielzoeker’ en ‘Tirza’. Hij opende de exclusieve overzichtstentoonstelling ‘Ich will doch nur dass ihr mich liebt’ naar aanleiding van 25 jaar schrijverschap (nog te bezichtigen t.e.m. 9 januari 2016 in Tweebronnen). Daarnaast ging Grunberg in gesprek met Leuvenaar en ‘Gouden Boekenuil’-winnaar Mark Schaevers, deelde hij zijn passies en dromen met Friedl’ Lesage in ‘Touché’ en zorgde hij voor een gesmaakte causerie rond hersenonderzoek.

Opmerkelijk was zeker ook de lancering van het feestboek ‘Wie hier nooit komt, mist zichzelf misschien’. Vijftien Leuvense auteurs, onder wie Saskia de Coster, Jo Claes en Paul Baeten Gronda, schreven immers een nieuwe tekst voor de jarige Bib. De titel werd gekozen uit een ontroerend mooi gedicht van gewezen dichter des vaderlands Charles Ducal. Een aantal schrijvers lazen een stuk voor uit eigen werk en ook de soundtrack die Jasper Vanpaemel schreef bij elk verhaal werd live erg gesmaakt. De muziek kan je nog beluisteren op de expo van Wide Vercnocke, die elk verhaal ook van een bijpassende illustratie voorzag.

Andere publiekstrekkers waren o.a. de ‘Science Slam’ met entertainende colleges van onderzoekers, de sessies ‘Wetenschap en topsport’ in de Bakala Academy en de live-uitzendingen van ‘Bar du matin’ en ‘Nieuwe Feiten’. Het boek ‘#HeerlijkHelder’ en de nieuwste romans van Carmien Michels (‘Vraag het aan de bliksem’) en Saskia de Coster (‘Wat alleen wij horen’) werden gelanceerd voor een enthousiast publiek. Ook de vele originele stadwandelingen, de creatieve workshops van The School of Life of de ‘Must Reads’ van vrt-experten als Björn Soenens, Machteld Libert of Peter Verlinden mochten het bordje ‘volzet’ hanteren.

In het stadsarchief tenslotte werd het Topstuk onder de vijftien kroonjuwelen verkozen. De Stadskroniek van Willem Boonen (1596) kwam daarbij afgetekend als winnaar uit de ‘stembussen’. Het Charter van Kortenberg (1312) en het schadeplan van WO I (1916) vervolledigden dit podium vol historische parels. … Leuvens cultuurschepen Denise Vandevoort heeft er dan ook een druk weekend op zitten: “Met tientallen activiteiten en evenveel interessante sprekers, het nieuwe kunstwerk van Rinus Van de Velde, de prachtige Grunberg expo, het unieke feestboek met 15 Leuvense auteurs … werd mijn nieuwsgierigheid meer dan beloond. Ik kijk dus zeer tevreden terug op deze eerste editie en ben alvast erg benieuwd naar meer tijdens de tweede editie in 2016!”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.