Belgische zonnewagen eindigt als vijfde op WK zonnewagens

De zonnewagen van het Punch Powertrain Solar Team is als vijfde geëindigd in de Bridgestone World Solar Challenge. Dat is het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens. Er namen 45 teams uit 25 landen deel aan de race. De studenten mikten op een plaats in de top drie maar door pech is dat niet gelukt.

The Belgian Punch Powertrain Solar Team car competes during the fifth day of the 2015 World Solar Challenge in Port Augusta, Australia, on Thursday, Oct. 22, 2015. The Belgian team finished fifth out of 45 teams from 25 different countries in a 3,000 km race for solar cars from Darwin to Adelaide.  PHOTO - PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM / GEERT VANDEN WIJNGAERT

The Belgian Punch Powertrain Solar Team car competes during the fifth day of the 2015 World Solar Challenge in Port Augusta, Australia, on Thursday, Oct. 22, 2015.
PHOTO – PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM / GEERT VANDEN WIJNGAERT

16 KU Leuven-studenten begonnen vorige zondag ambitieus aan het WK voor zonnewagens in Australië. Met hun zelfgebouwde zonnewagen, de Punch One, legden ze een 3000 kilometer lange tocht af van Darwin in het Noorden naar Adelaide in het Zuiden. Rond kwart over 11 Australische tijd kwam het Solar Team aan in het centrum van Adelaide.

Jarno Van Hemelen, team manager van het Punch Powertrain Solar Team: “We hebben een lange weg achter de rug en we hebben een paar probleempjes gehad, maar we zijn toch blijven knallen. Het voelt goed om eindelijk aan te komen. Het is een grote opluchting.”
“Het is een fantastisch gevoel,” vult racepiloot Bert Longin aan. “We zijn vijfde, maar het voelt als een overwinning. Ik ben onder de indruk van het team en van wat ik meegemaakt heb.”

The Belgian Punch Powertrain Solar Team carry their car as they cross the finish line of the 2015 World Solar Challenge in Adelaide, Australia, on Thursday, Oct. 22, 2015. The Belgian team finished fifth out of 45 teams from 25 different countries in a 3,000 km race for solar cars from Darwin to Adelaide.  PHOTO - PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM / GEERT VANDEN WIJNGAERT

The Belgian Punch Powertrain Solar Team carry their car as they cross the finish line of the 2015 World Solar Challenge in Adelaide, Australia, on Thursday, Oct. 22, 2015.
PHOTO – PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM / GEERT VANDEN WIJNGAERT

Moed niet laten zakken
Het Punch Powertrain Solar Team bestaat uit 16 studenten van de KU Leuven. Tijdens het postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs, krijgen ze de kans om de kennis uit hun opleiding om te zetten in de praktijk. Anderhalf jaar lang hebben ze gewerkt aan hun zelfgebouwde zonnewagen. Ze hadden graag een plaats in de top drie behaald, maar strandden uiteindelijk op de vijfde plaats.

Na een goede kwalificatie en een vlotte start reed het team een tijdje op de tweede plaats. Maar door een lekke band en een afgebroken stuk aan het rechter achterwiel verloren de studenten kostbare tijd. Daarnaast kreeg het team een straftijd van één uur. Volgens de organisatie had een van de Belgische volgwagens een andere zonnewagen te bruusk ingehaald. Maar de studenten zijn het daar niet mee eens. Ondanks de tijdstraf en de pech lieten de studenten de moed niet zakken. Team manager Jarno is trots op zijn team: “Het is heel jammer dat we die penalty gekregen hebben. Maar ik denk dat we voor ons zelf moeten kijken hoe goed de wagen gepresteerd heeft en welke vooruitgang we gemaakt hebben. Dat is fantastisch. We zijn een dag vroeger toegekomen, dat is een enorme vooruitgang. Ik denk dat we daar gewoon trots op moeten zijn.

Belgian Punch Powertrain Solar Team celebrate after they crossed the finish line of the 2015 World Solar Challenge in Adelaide, Australia, on Thursday, Oct. 22, 2015. The Belgian team finished fifth out of 45 teams from 25 different countries in a 3,000 km race for solar cars from Darwin to Adelaide.  PHOTO - PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM / GEERT VANDEN WIJNGAERT

Belgian Punch Powertrain Solar Team celebrate after they crossed the finish line of the 2015 World Solar Challenge in Adelaide, Australia, on Thursday, Oct. 22, 2015.
PHOTO – PUNCH POWERTRAIN SOLAR TEAM / GEERT VANDEN WIJNGAERT

Snelste Belgische Solar Team ooit
Gemiddeld reed de zonnewagen 90 kilometer per uur. Daarmee is het team het snelste Belgische zonnewagenteam dat ooit heeft deelgenomen aan de wedstrijd.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.