Laureaten Architectuurprijs Leuven 2015

De Hoorn van 360 Architecten, de vernieuwbouw Borremans van Rob Mols en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven van Stéphane Beel Architecten winnen de Architectuurprijs Leuven 2015.

De stad Leuven jeeft in OPEK de laureaten bekend gemaakt en de meest relevante bouwprojecten bekroond met haar vierjaarlijkse architectuurprijs. Ook het publiek in de zaal kon stemmen op vijf finalisten, die laatstejaarsleerlingen van Leuvense middelbare scholen (KA De Ring, het Sint-Pietercollege, het H. Hartinstituut en Steinerschool ‘De Zonnewijzer’) vooraf in een publiek einddebat met de aanwezige architecten presenteerden.

De jury boog zich over een korf van 51 ingezonden bouwprojecten van de jaren 2012-2015 op het grondgebied Leuven. Hieruit koos de jury uiteindelijk twaalf concepten, waarvan er vijf finalisten geselecteerd werden voor de Architectuurprijs Leuven 2015.  De jury besloot twee prijzen voor de Architectuurprijs Leuven 2015 te kiezen: een prijs voor een groot gebouw en een prijs voor een klein gebouw.

Prijs nr. 1: vernieuwbouw Borremans

Architect: Rob Mols / Opdrachtgever: Isabelle Borremans

De jury noemt de wijze waarop Rob Mols de woning Borremans concipieert ‘een indrukwekkende bravoure’: “Op een kavel van 31 m2 bestaat hij er in ruimte terug te geven aan de straat, onder de vorm van een overdekte portiek waarin de fiets kan worden gestald. Dit is een woning die de stad als omgeving wil vieren, en precies in de beperkingen van kavel en straat haar opdracht vindt. … Er zijn dus kleine gebouwen die groot kunnen zijn.”

Prijs nr. 2: De Hoorn

Architect: 360 architecten / Opdrachtgever: De Hoorn nv

“360 architecten die 360 verschillende ingrepen op dit gebouw loslieten”, zo specifieert de jury. “De ongelofelijke diversiteit aan ruimtes en structuren van het gebouw werd honderd jaar geleden geboren uit het specifieke gegeven van een volledig brouwproces. Dat specifieke amalgaam van kamers, balken, gaten en muren kon alleen in zijn volle veelheid worden benaderd, waarbij elk probleem en elke plek van een specifieke oplossing werden voorzien. En hoe al deze oplossingen in feite ontwerpen zijn, en al deze ontwerpen in feite één zijn, dat is het geheim van De Hoorn.”

Publieksprijs

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Architect Stéphane Beel Architecten / Opdrachtgever: UZ Leuven / Voorgesteld door leerlingen van het Heilig Hartinstituut

“Een complex gebouw met een gevoelige thematiek.” … “Het is knap van de architect dat hij veel rekening heeft gehouden met licht en met de openheid van het gebouw.” … “We hebben grote bewondering voor de architect die veel aandacht heeft besteed aan de afwerking en daarbij gedacht heeft aan de patiënten. Het gebouw is zo voorzien dat het alle incidenten vermijdt.” … “Het is niet alleen een mooi gebouw, het houdt ook rekening met de ware functie van het gebouw, namelijk een genezende functie dat een ziekenhuis moet hebben.” (leerlingen H. Hartinstituut)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.