Koekboek uit 1612 komt terug naar Leuven

Eieren met salie, kweeperenmarmelade of kip met pesto. Het zijn enkele recepten uit het Koocboec oft familieren keukenboec dat de Vlaming Antonius Magirus in 1612 samenstelde. De universiteitsbibliotheek kon zopas de hand leggen op een zeldzame eerste druk.

Het is het enige Nederlandstalige kookboek dat een eerste druk beleefde in de Zuidelijke Nederlanden in de eerste helft van de zeventiende eeuw. In 1655 en in 1663 werd het boek herdrukt in Antwerpen. Van de drie drukken zijn in totaal slechts een zevental boeken bewaard. Eén daarvan, een onvolledig exemplaar van de derde druk, was al langer in het bezit van de bibliotheek. Dit exemplaar werd aangekocht met het Jan Roegiersfonds, dat de voormalige hoofdbibliothecaris heeft nagelaten aan de Vrienden van de Universiteitsbibliotheek.

Eén boek van de derde druk is online beschikbaar op Flandrica.be: dankzij scans van het “Koock-boeck, ofte Familieren keuken-boeck: leerende hoe datmen … vleesch, voghelen, wilt-braedt ende visch koken sal” van Anthonius Magirus kan je zelf eens in het kookboek bladeren.

antonius_magirus_kookboek_1612_Koocboec

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Koekboek uit 1612 komt terug naar Leuven”

Carolien Coenen
(on oktober 23rd, 2015 at 14:38)

Kip met pesto? Amai, dat vind ik een redelijk vooruitstrevend recept voor de zeventiende eeuw.