Leuvens project Kirikou ter bestrijding van kinderarmoede groot succes

Kirikou, genoemd naar het moedige jongetje uit de kinderfilm Kirikou en de Heks, is een initiatief waarbij kwetsbare gezinnen gratis kinder- en babyspullen kunnen verkrijgen tijdens de zwangerschap en jong ouderschap. Het project startte met een bescheiden oproep in de lokale pers om baby- en kindermateriaal te verzamelen voor Leuvense gezinnen die het nodig hebben. Zes maanden later spreekt men trots van een succesverhaal: met een Kirikoudepot dat uit zijn voegen barst, een ongelofelijke respons van enthousiaste schenkers, een geëngageerde actieve vrijwilligersploeg en een lange lijst partnerorganisaties die het geschonken materiaal verdelen onder de kwetsbare gezinnen die ze begeleiden.

Werking
Kinderarmoede in Leuven neemt toe net zoals bij de andere centrumsteden: volgens Kind en Gezin wordt in Leuven ongeveer één kind op zes geboren in een kansarm gezin en in Leuven-centrum loopt dit cijfer op tot één kind op vier (cijfers van 2014). Het Kirikoumateriaal wordt verdeeld onder de kwetsbare gezinnen via Leuvense partnerorganisaties die deze gezinnen al begeleiden en dus vertrouwde gezichten zijn. Het gaat over Leuvense perinatale coaches, gezinsondersteuners of regioverpleegkundigen (Kind en Gezin), kinder- of buurtwerkers, consulenten van het OCMW, hulpverleners van het CAW … Zij kunnen het beschikbare materiaal online bekijken en reserveren, waarna het bij hen of bij het gezin thuis wordt geleverd door een chauffeur van het SPIT. Op enkele maanden tijd werden dankzij de samenwerking al meer dan 70 gezinnen in armoede geholpen.

Hoe kan je Kirikou steunen?

  • Het depot bevat nu allerlei kindermateriaal, maar er is wel nog een tekort aan kinderbuggy’s (met babymand), kinderbedjes en kinderstoeltjes. Die spulletjes zijn niet steeds in voorraad en zijn zeer welkom.
  • Alle kindermateriaal in goede staat mag aan Kirikou worden geschonken. Geïnteresseerde schenkers kunnen contact opnemen met projectdeskundige Valerie Hermans (gsm 0486 44 73 20).
  • Een enthousiaste, tienkoppige ploeg van geëngageerde vrijwilligers helpt op dit moment het materiaal te sorteren en reservaties klaar te zetten maar het project is steeds op zoek naar extra vrijwilligers die het logistieke werk op zich willen nemen. Vrijwilligers kunnen helpen bij het sorteren van kindermateriaal, plooien van kleding, samenstellen van speelgoed- en kledingpakketjes en klaarzetten van het juiste materiaal voor de begeleidende partners.
  • Kirikou gaat samenwerken met de Leuvense pamperbank. Jonge ouders die nog luiers hebben waar hun kleine spruit is uitgegroeid, kunnen ze schenken aan het project. Kirikou start een samenwerking met de Leuvense kinderdagverblijven, zodat ouders hun luieroverschot daar kunnen afgeven.

Partners
Het project wordt gecoördineerd door de stad Leuven, in nauwe samenwerking met de leden van het netwerk Huis van het Kind Leuven: OCMW Leuven, Domo vzw, Kind&Gezin, INLOOPteam De Mobil, UZ Leuven, Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven, De Shelter, Landelijke Thuiszorg, Familiehulp, CKG De Schommel, De Bakermat, Wijkgezondheidscentrum De Central, Wijkgezondheidscentrum Ridderbuurt, Leren Ondernemen, Buurtwerk ’t Lampeke, CAW Oost-Brabant, wigwam vzw, Buurtwerk Casablanca, RISO Vlaams-Brabant en SPIT vzw.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.