Seniorenweek 2015: Een warm hart voor mantelzorgers

Naar jaarlijkse traditie organiseert het stadsbestuur samen met de Leuvense seniorenraad een tiendaagse ‘Seniorenweek’, van donderdag 12 november tot en met zondag 22 november. Deze editie staat mantelzorg door en voor senioren centraal.

Mantelzorger ben je als je hulp of zorgt biedt aan een partner, familielid, vriend of buur die omwille van ziekte, handicap of ouderdom zorgbehoevend is. “Mantelzorg overkomt je meestal”, zegt schepen van Senioren Myriam Fannes. “Veel van je vrije tijd en energie gaat naar de zorgbehoevende. Mantelzorgers doen dat met veel liefde en toewijding, maar worden vaak zelf vergeten. Zorg dragen voor iemand kan emotioneel zwaar wegen. Daarom willen we de Leuvense 55+ mantelzorgers tijdens deze Seniorenweek de kans geven om zichzelf eens te verwennen, en een moment van rust in te lassen.”

Het is als mantelzorger niet altijd evident om tijd vrij te maken. Daarom kunnen mantelzorgers tijdens de Seniorenweek beroep doen op de oppas- en gezelschapsdienst van vzw Seniorama. “Een vrijwilliger neemt dan even de zorg- en gezelschapstaak over, zodat de mantelzorger met een gerust hart kan deelnemen aan een activiteit”, vertelt schepen Fannes. “De vrijwilliger kan ook meekomen naar de activiteit, zodat je samen op pad kan en toch verlicht wordt van de zorgtaak.” De Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer kan voor aangepast vervoer zorgen.

De activiteiten tijdens de Seniorenweek zijn voor elke senior toegankelijk. Voor 55+ mantelzorgers zijn er vijf verwenssessies op verschillende locaties en tijdstippen. In Lokaal Dienstencentrum (LDC) Wijnveld kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten op een gespreksnamiddag op maandag 16 november.

Een overzicht van de activiteiten:

  • op donderdag 12 november 2015 stelt Museum M de deuren open om twee gratis rondleidingen te geven rond het thema ‘Wereld Van Herinnering’
  • op vrijdag 13 november 2015 organiseert de seniorenraad een muzieknamiddag met informatiemarkt en verwensessies voor mantelzorgers in LDC Ruelenspark
  • op zaterdag 14 november 2015 organiseert vzw Seniorama een ontmoetingsnamiddag met gezelschapsspelen, een praatcafé rond mantelzorg en verwensessies voor mantelzorgers
  • op zondag 15 november 2015 organiseert de seniorenraad een muzieknamiddag met informatiemarkt en verwensessies voor mantelzorgers in LDC Ter Putkapelle
  • op maandag 16 november 2015 organiseert LDC Wijnveld een reflectieworkshop rond ‘Zelfzorg voor de mantelzorger’, een ondersteunend aanbod voor mantelzorgers
  • op dinsdag 17 november 2015 is er een seniorenmatinee, met een concert van het Leuvens orkest Frascati Symphonic onder leiding van Kris Stroobants
  • op woensdag 18 november 2015 organiseert de seniorenraad een muzieknamiddag met informatiemarkt en verwensessies in woonzorgcentrum Edouard Remy
  • op donderdag 19 november 2015 organiseert de seniorenraad in de voormiddag een algemene vergadering met broodjeslunch en in de namiddag biedt de raad een dansnamiddag met informatiemarkt en verwensessies aan in LDC Ter Vlierbeke
  • op vrijdag 20 november 2015 zal het dagelijks bestuur van de seniorenraad vertegenwoordigd zijn op de Leuvense vrijdagsmarkt met een infostand rond mantelzorg en in de namiddag zal de Leuvense seniorenmuziekvereniging een concert aanbieden in de Minnepoort.

Gedurende de hele seniorenweek zijn er rondleidingen in verschillende Leuvense woonzorgcentra, LDC en groepen van assistentiewoningen voorzien. In de zwembaden van Wilsele en Kessel-Lo zijn ‘Seniorenzwemdagen’. Deelnemers krijgen gratis inkom, taart en koffie aangeboden.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.