Recordcijfers voor Rode Hond

Met het uitverkochte ‘Circus!’ viel het doek over de 10de editie van familiefestival ‘Rode Hond’. Zo’n 16.000 enthousiaste bezoekers zorgden voor een recordopkomst voor het Leuvense cultuurfeest. Naast het gevarieerde aanbod in theater, concerten, films, beeldende kunst, expo en workshops was vooral ook het gloednieuwe Festivalcentrum in het historische stadhuis een absolute voltreffer.

Met deze publieksopkomst bevestigt ‘Rode Hond’ zijn status van feestelijk kunstenfestival voor het hele gezin. De Leuvense cultuurhuizen – deze editie namen maar liefst 17 partners deel – wacht dan ook de aangename taak om dit succes volgend jaar te evenaren. De editie 2016 loopt van donderdag 3 tot en met zondag 6 november en belooft opnieuw een toffe mix aan disciplines in hartje Leuven.

RodeHond2015

Wat viel er deze editie op:

  • De 10de verjaardag startte – zoals het hoort – met een spetterend Openingsfeest. Met de feestfanfare van Piet Maris, massa’s verjaardagskroontjes, de Leuvense reuzen én een megagrote cupcaketaart van wel twee meter hoog. Een heerlijk begin van het festival!
  • Voor de tweede keer kreeg ‘Rode Hond’ zijn eigen Festivalcentrum. Het historische stadhuis en de Grote Markt waren het exclusieve decor voor creatieve workshops, een uniek familieportret, dansen met robots, meespelen in een filmstudio, concerten van Ay Ramon tot stadssopraan Noémie Schellens, een ritje op de paardenmolen of vele culinaire lekkernijen. De festivalcreatie ‘Duizend dingen achter deuren’ van Leuvens gezelschap Max Last was een absolute voltreffer: honderden deelnemers genoten van dit theatraal parcours langs de meest bijzondere plekken in het stadhuis.
  • ‘Rode Hond’ blijft daarbij steeds trouw aan zijn basisgedachte om jong en oud samen kunst en cultuur te laten proeven én maken. Het contact met kunstenaars als Naomi Kerkhove, Kate McIntosh (Worktable), Heine Avdal of Guy de Cointet stond dan ook heel bewust naast de eerder vertrouwde publiekslievelingen als Kapitein Winokio, de Piepkes of het afsluitende ‘Circus!’.
  • Festivalcoördinator 30CC trok vooral de kaart van nieuw en fris theaterwerk met creaties van onder meer Toneelacademie Maastricht, Max Last, Anna’s Steen en Compagnie Frieda.
  • Nieuwe partners als STUK Kunstencentrum en muziekcentrum Het Depot draaiden meteen op volle toeren mee in het festival en trokken een nieuw en talrijk publiek.
  • De Bib Leuven blijft een drukbezochte plek met vertellers, schrijvers, illustratoren en doeners van allerlei pluimage. Onder meer Sabien Clement  (‘Oh nee, de Taart’), Tom Schoonooghe (‘De Cowboyter’) en Gerda Dendooven (‘De Wondertuin’) waren bij de absolute publiekslievelingen.
  • Cinema ZED zorgde opnieuw voor een selectie frisse releases en knappe hernemingen. Zo verkocht de kortfilmpcompilatie ‘De geur van worteltjes’ telkens uit, vooral in combinatie met een gezellig familieontbijt, inclusief enkele wortelbereidingen. Maar ook de avant-première van het spannende ‘Operation Arctic’ of de animatieprent ‘Phantom Boy’ gooiden hoge ogen.
  • Zoals elk jaar vielen ook de meer actieve onderdelen van het programma erg in de smaak. De avontuurlijke stadswandeling ‘Anomalieëntocht’ was bijvoorbeeld op vrijdagmiddag al helemaal uitgeput, de workshops circuskunsten van Cirkus in Beweging blijven een succesnummer, de ‘Rollerdisco’ aan OPEK zag de beste moves op wieltjes op de vetste schijven van jonge dj’s en ‘BURn’ in Jeugdcentrum Vleugel F gaf op zondag alle ruimte aan urban arts als rap, graffiti en breakdance.
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.