Op de koffie & thee: culinair erfgoed verzamelen tijdens de Week van de Smaak

Op de koffie

Op de koffie’ verzamelt culinair erfgoed tijdens Week van de Smaak. Leuven kiest met ‘Op de koffie & thee’ voor uiteenlopend, multicultureel erfgoed en nodigt iedereen op 14 november uit in het Marokkaanse theehuis Medina. Breng jouw vergeten receptenschriftje, kookgerei of kookboek mee en doe jouw verhaal bij een verse kop koffie of muntthee.

Van 12 tot 22 november gaan de Week van de Smaak samen met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) en heel wat erfgoedcellen, waaronder de Erfgoedcel Leuven, op zoek naar het culinaire verleden van Vlaanderen. Keukenspullen uit overgrootmoeders tijd, recepten die al een heel leven achter zich hebben, eettradities met wortels in een andere eeuw en andere cultuur: er huist heel wat culinair erfgoed bij de mensen thuis. De actie ‘Op de koffie’ wil jouw erfenis delen: tijdens zeven inzamelmomenten in Vlaanderen en Brussel kunnen bezoekers hun eetherinneringen laten vastleggen voor de eeuwigheid.

Erfgoedcel Leuven organiseert één van de zeven inzamelmomenten. Ga op zaterdag 14 november tussen 14.00 en 18.00 uur bij Akkacha in thee- en eethuis Medina ‘Op de koffie & thee’ met jouw culinaire erfgoedvondst. Een oud kookboek, een receptenschriftje, keukengerei van vroeger, een oude foto of (een verhaal over) vergeten ingrediënten of technieken. Alles rond ‘vergeten’ eten is welkom. De verhalen worden opgetekend en de meegebrachte spullen gedigitaliseerd, terwijl de deelnemers genieten van een kop koffie of verse muntthee en een stuk taart of een Marokkaans toetje. De ingezamelde foto’s en scans krijgen een mooie bestemming, want Week van de Smaak boegbeeld Louise De Brabandere zal ze gebruiken voor het ‘Niet Vergeten! Kookboek’.

Een voorsmaakje

  • Akkacha Benazzouz, eigenaar en bezieler van thee- en eethuis Medina in Leuven, wil de Marokkaanse culinaire tradities en ingrediënten niet verloren laten gaan. Hij doet zijn verhaal over het vergeten Marokkaanse kruid ‘za3tar’.
  • Schepen van cultuur, Denise Vandevoort, brengt de Hasseltse erwtensoep van de Langeman, een recept uit haar kindertijd, in herinnering.

Praktisch
14 november van 14.00 tot 18.00 uur
Thee- en eethuis Medina, Blijde Inkomstrstraat 31A

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.