Florilegium brengt “O Praise The Lord”

florilegiumGeboren in Duitsland, de stiel geleerd in Italië en carrière gemaakt in Engeland. Georg Friedrich Händel (1685-1759) is een van de meer internationale componisten van de barok. Zijn muziek combineert dan ook het Duitse vakmanschap met Italiaanse emotionaliteit, wat een succesformule bleek voor het Engelse publiek van zijn tijd. In de jaren 1717-1718 werkte hij voor James Brydges, hertog van Chandos. Voor hem componeerde Händel 11 prachtige anthems, bestemd voor de Anglicaanse liturgie. O praise the Lord with all consent is een loflied met feestelijke engelenkoren en zowel jubelende als meer ingetogen aria’s.

Na een succesvolle periode als operacomponist in Londen, wijdde Händel zich vanaf de jaren 1730 aan het oratorium. Dit concert brengt een selectie uit zijn bekendste werk, Messiah, waarvan het eerste deel is opgebouwd rond de thematiek van de advents- en kerstperiode. Ook hier wisselen uitbundige koren af met recitatieven en aria’s die nu eens introvert, dan weer sprankelend extravert zijn. Ook het orkest komt uitgebreid aan bod.

Florilegium werkt voor dit concert samen met drie vocale solisten en een barokensemble. De keuze voor een relatief kleine bezetting met oude instrumenten geeft Händels muziek terug de bewegelijkheid die ze vaak in grotere producties verliest. Ten onrechte, want ook voor barokmuziek gelden de woorden van Duke Ellington “it don’t mean a thing, if it ain’t got that swing”…

Praktisch
Zondag 13 december 2015 om 16u in de Heilig Hart Kerk Blauwput in Kessel-Lo/Leuven
Kaarten: 12 € in voorverkoop, 15 € aan de kassa. De kaarten kunnen besteld worden via tickets@florilegium.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.