Première van het derde deel van trilogie Hebzucht, Angst, Hoop

Met de ambitieuze trilogie Hebzucht, Angst en Hoop maakt Stijn Devillé van Het nieuwstedelijk de balans op van tien woelige jaren in Europa. Van de oneindige groei die de wereld in petto leek te hebben tot de economische en sociale dieperik die erop volgde. Het derde deel, Hoop gaat in première op 3 december in OPEK Leuven.

Hebzucht vertelt de klassieke rise and fall van een imperium. Maar aan het eind van deze tragedie gaan de personages niet dood. Ze cashen hun geld en zoeken dekking in de plooien van de geschiedenis.

Het tweede boek Angst start, waar Hebzucht eindigt. Het blikt weg van de financiële wereld en zoomt in op de rest van onze samenleving. De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren, de kabinetten, de commissies. Maar ook de angst van vele mensen in de straten in de Europese steden.

Waar angst heerst, moeten troost en hoop volgen” stelt Stijn Devillé. “Ik werd zelf ongemakkelijk van het pessimisme van de eerste twee stukken. Voor het derde deel heb ik mezelf verplicht om op zoek te gaan naar hoop.” En die hoop vond hij ook. Geen groot overkoepelend masterplan, maar wel veel kleine versnipperde initiatieven. “Er zijn allerlei hoopgevende tendensen. Samenwerkingseconomie, peer-to-peernetwerken, open source, stadslandbouw. Delen wordt belangrijker dan winst maken. Denk maar aan Wikipedia of Airbnb. Er zijn andere modellen voor energievoorziening… Allemaal dingen die van onderuit gegroeid zijn en er voor gaan zorgen dat de wereld nooit meer op dezelfde manier zal draaien.

In Angst, het tweede deel, plaatste Devillé 99 figuranten op het podium. “Daarmee wilden we de 99% centraal stellen.” zegt hij, “de gewone man en de kracht die die kan hebben. In Hoop gaan de personages op zoek naar perspectieven. En wenden ze zich tot het publiek. Om één van hen te zijn. Geen rol meer te spelen. En een voorstel te doen. Ook dat belooft spannend te worden.”

hoop

Hoop & de trilogie
Hoop gaat in première op 3 december in OPEK Leuven en trekt tot 26 maart door Vlaanderen. De volledige trilogie wordt gespeeld in Leuven, Gent en Antwerpen. in drie losse afleveringen in Leuven, in OPEK en in de Schouwburg, of als één lange marathon-versie in Schouwburg Leuven of Monty Antwerpen. In NTGent spelen we een halve marathon: Hebzucht op vrijdag, Angst en Hoop op zaterdag.

Over Het nieuwstedelijk
Het nieuwstedelijk is de fusie van het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding en het Limburgse theatermakershuis de Queeste. In 2014 coproduceerden beide huizen Angst, het tweede deel van de trilogie. Stijn Devillé:  “Die samenwerking was echt de aanleiding voor de fusie. We zagen erg veel verwantschap en bovendien vulden de twee huizen elkaar op alle vlakken prima aan. We zagen ook dadelijk dat we samen een stuk meer impact konden creëren; We maakten als Het nieuwstedelijk nu al twee nieuwe en succesvolle voorstellingen met Schroot en Vuur, twee locatievoorstellingen in Limburg. Hoop wordt nu de eerste première van ons nieuwe huis in onze thuisbasis OPEK in Leuven. Het is fijn om met ‘hoop’ aan dat nieuwe hoofstuk te kunnen beginnen“.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.