[recensie] De vrijheid om te twijfelen – Rik Torfs

devrijheidomtetwijfelen‘De vrijheid om te twijfelen’ is een bundeling van de beste columns en opiniestukken van rector en voormalig senator Rik Torfs van de afgelopen vijf jaar. Rik Torfs is een begenadigd schrijver die geen heet hangijzer uit de weg gaat. Tenzij misschien dat van zijn eigen nogal kortstondige avontuur in de politiek. ;-) Onderwerpen zoals het geloof, het biechtgeheim, theologie, euthanasie, Brussel, reizen met de trein, kunst, cultuur, politiek, Michelle Martin, vriendschap,… passeren zij de revue. En of je het nu met hem eens bent of niet, Rik Torfs slaagt erin een overtuigend betoog neer te zetten in een vlotte, haast poëtische stijl.

Doorheen het lezen van de columns kreeg ik voor het eerst ook het gevoel een glimp op te vangen van de man Rik Torfs, goed verscholen achter de figuur die we kennen vanuit de media. En meende ik oprecht engagement te ontwaren. Bepaalde stokpaardjes keerden terug in meerdere stukken en in sommige columns vond ik dat Rik Torfs in herhaling viel. Op den duur  herkende ik ook de reeds voordien gehanteerde stilistische ingrepen. Dat is het nadeel van een reeks columns na mekaar te lezen, natuurlijk.

Toch was het oprecht een plezier om zijn mooie volzinnen te lezen en betrapte ik mij er tijdens het lezen regelmatig op dat ik instemmend zat te knikken. Een boek dat veel wijsheid bevat. Om te lezen, te twijfelen en te herlezen.

Als uitsmijter van deze recensie een quote die mij aan het lachen bracht: ‘De ideale man is een vrouw met een snor.’

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit boek weg. Wie kans wil maken, stuurt via het contactformulier het woord ‘twijfelaar’ naar ons. Een onschuldige hand zal de winnaar bepalen.

Praktisch
De vrijheid om te twijfelen
Rik Torfs
ISBN 9789461314284
Uitgeverij Van Halewyck

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “[recensie] De vrijheid om te twijfelen – Rik Torfs”

Erik Brabant
(on januari 30th, 2016 at 15:17)

twijfelaar