[recensie] Mist in mijn hoofd – Kim Crabeels

Mist in mijn hoofd is de eerste jeugdroman van Kim Crabeels voor 12+. Het onderwerp van ‘Mist in mijn hoofd‘ mag dan misschien voor kinderen en jongeren ver van hun bed lijken, maar elk kind of jongere zal ongetwijfeld vroeg of laat met een familielid of een kennis die aan dementie lijdt geconfronteerd worden. En net zoals elke jongere ooit oud zal worden, zijn ouderen zelf ook ooit jong geweest. Met dit boek wil Kim Crabeels die kloof tussen jong en oud overbruggen en het blikveld van jongeren (en ouderen) verruimen.’

‘Mist in mijn hoofd’ wordt verteld vanuit twee verschillende standpunten die elkaar voortdurend afwisselen. Enerzijds kruipen we in het hoofd van Berte, een wat timide tienermeisje dat het moeilijk heeft om aansluiting te vinden bij haar leeftijdsgenoten; anderzijds leven we mee met Elsa, een dementerende oude dame die door het leven niet gespaard werd. Beide karakters zijn prachtig uitgewerkt en Kim Crabeels portretteert beide hoofdfiguren op een levensechte manier, kleine kantjes inbegrepen Je zit echt te wachten op het moment dat de levens van beide hoofdfiguren mekaar kruisen.

Wat ik erg mooi vond, is dat het boek stukje bij beetje het fragmentarische verhaal van Elsa opbouwt. Als een puzzel waarvan je met enige moeite de verschillende puzzelstukken bij mekaar zoekt. Via oude brieven komen we meer te weten over de achtergrond van Elsa. Je kan niet anders dan medeleven voelen voor deze door iedereen verlaten oude dame. Gelukkig is daar dan Berte, die zich beter op haar gemak voelt tussen de dementerende oudjes van het rusthuis dan bij haar eigen vrienden. Berte neemt het op zich om het tragische levensverhaal van Elsa toch nog een happy end te bezorgen. Of ze daarin slaagt, dat verklap ik hier niet.

Dementie is echter niet het enige thema dat dit boek aansnijdt, ook de verwarrende gevoelens van een opgroeiende puber en de veranderingen die kindervriendschappen doormaken wanneer de hormonen door die jonge lichamen razen komen aan bod. Hoewel dit boek bedoeld is voor jongeren heb ik er zelf enorm van genoten. Het warme, ontroerende verhaal raakte echt een gevoelige snaar. Ondanks het moeilijke thema dat dementie is, zijn er voldoende grappige momenten in het verhaal om de spanning te verlichten.

Het boek zelf is erg mooi vormgegeven. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een andere tekening en alle tekeningen vind je terug aan de binnenkant van de kaft.

Een absolute aanrader, wat mij betreft!

Mist in mijn hoofd

Praktisch
Mist in mijn hoofd
Kim Crabeels
Uitgeverij Lannoo
12+
EAN 9789401429597

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.