Wintertijd – Vijf weken winterse gezelligheid

wintertijd

 

Met Wintertijd in Leuven zet het stadsbestuur Leuven een maand lang in de kijker. Het project heeft expliciet de bedoeling om aan toeristen uit binnen- en buitenland de troeven van Leuven kenbaar te maken. En dat zijn er veel … met op kop natuurlijk de nadruk op de gezelligheid en de unieke sfeer van de historische stad.

Sinds de lancering van het project Wintertijd merkt het stadsbestuur een toenemende belangstelling vanuit het buitenland. Met een uitgekiende internationale media- en onlinecampagne wordt Leuven en het programma rond Wintertijd gepromoot. De aandacht gaat voornamelijk naar Nederland, Wallonië en Noord-Frankrijk.

Voorlopig is Wintertijd vooral gekend in Nederland. Onze noorderburen springen al eens graag de grens over om een paar dagen in Leuven te verblijven. Maar ook de andere Europese landen gaan stilaan over stag. Het is de Kerstmarkt die als voornaamste trekpleister fungeert, maar de toerist neemt natuurlijk een bezoek aan de historische stadskern graag mee. Het ‘I luv Leuven ticket’ waarmee je vier interessante locaties, waaronder het stadhuis en de universiteitsbibliotheek met haar toren, voor een spotprijs kan bezoeken, zit in stijgende lijn.

Wintertijd in Leuven, dat is dus kuieren over de Kerstmarkt, proeven aan hippe foodtrucks, Leuven bewonderen hoog vanuit de lucht. Maar ook een winterse wandeling langs onontdekte hoekjes maken, de historische toplocaties bezoeken of gewoon de kerstsfeer in de stad opsnuiven.

Die kerstsfeer vind je niet alleen op de Leuvense kerstmarkt, één van de gezelligste van Europa, maar ook op tal van toplocaties in de stad. De Leuvense Kerstmarkt is al aan zijn 28ste editie. Zoals steeds vind je er oergezellige kerstwarmte in het hart van de stad. Met dampende, winterse lekkernijen en glühwein, knetterende vuurtjes, muziek, cadeautjes en een gulle Kerstman.

Toplocaties
Als je in Leuven van een toplocatie kan spreken dan is dat wel het stadhuis. Daar kan je acht avonden genieten van intieme kamerconcerten. Als de deuren zich sluiten, blijft de kerstdrukte buiten en vult het prachtige stadhuis zich met zachte klassieke muziek. De avond start met een korte rondleiding en wordt dan gevolgd door een concert met kamermuziek van studenten van het Luca Campus Lemmensinstituut. Ook de indrukwekkende zolder van het stadhuis zal op 3 dagen te bezoeken zijn. Je kan ook de toren van de Universiteitsbibliotheek beklimmen op drie avonden in de periode van Wintertijd. Het is een unieke kans om te genieten van een prachtig uitzicht op de verlichte stad. Op 12 december kan je dan weer het fabelachtige Groot Begijnhof – UNESCO- werelderfgoed! – in de gloed van duizenden kaarsen beleven. Het Groot begijnhof bij kaarslicht is een betoverende ervaring die je nooit meer vergeet.

Foodtruck Fiesta
Met de vele binnen- en buitenlandse bezoekers die Wintertijd genereert, floreert ook de binnenstad. Mensen kuieren door de straten op zoek naar koopjes of kwaliteitsartikelen, planten zich neer op een verwarmd terrasje om iets te eten of te drinken.

Op 18, 19 en 20 december beleeft Leuven een première. In de Bruul strijkt een legertje foodtrucks neer voor de eerste Leuvense Foodtruck Fiesta. Smullen van de lekkerste streetfood terwijl je de winterse sfeer opsnuift en de warmte opzoekt bij één van de leuke verwarmde zitinstallaties, kan het hele weekend lang.

1000 klassiekers
De 1000 klassiekers van Radio 2 is de meest beluisterde eindejaarslijst van Vlaanderen. Je kan online stemmen op je favoriete klassiekers, maar je kan ook langskomen op het Martelarenplein voor extra fun! Naast komen mee swingen tijdens de live uitzending van de 1000 klassiekers on tour, kan je ook een plaatsje veroveren in de ‘1000 klassiekers in the sky’. Telkens 16 luisteraars die gestemd hebben voor de 1000 klassiekers, mogen 50 meter de ho-ho-hoogte in voor een fabelachtig uitzicht op winters Leuven.

Eindejaarssfeer
Eindejaarsfeer is er met hopen. Met muziek, ambiance en bontverklede deelnemers is de traditionele eindejaarscorrida absoluut de meeste gemoedelijke eindejaarsloop van ’t land op 27 december. Ook de traditionele Leuven Countdown mag in het eindejaarsprogramma zeker niet ontbreken. De Oude Markt is op oudejaarsnacht dan ook the place to be! Duizenden feestvierders dansen het nieuwe jaar in onder een grote, flikkerende discobol. De felgekleurde gevels, een stevige dj-set en een aftelklok hijsen het feest in crescendo naar middernacht om dan helemaal los te barsten.

Ook de Nieuwjaarsdrink is een traditie. Het stadsbestuur trakteert alle stadsgenoten op een Leuvense pint, een koffie en een gebakje om te klinken op het nieuwe jaar op 9 januari. Alle Leuvenaars zijn welkom. Er vallen leuke prijzen te winnen.

Wintertijd wordt feestelijk geopend op dinsdag 8 december om 19 uur op de Grote Markt. Daar wacht je nog een sfeervolle verrassing. Iedereen is welkom!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.