Fertile Memory in Cinema ZED

Fertile Memory is Michel Khleifi’s eerste documentaire film, opgenomen in 1980.

memory

Tien jaar nadat hij Nazareth in Galilee inruilde voor Brussel, keerde Khleifi terug naar zijn geboortestad om er het verhaal te vertellen van twee vrouwen. Eén ervan is Farah Hatoum, Khleifi’s tante, een weduwe in haar vijftiger jaren die gedwongen werd in een Israëlische textielfabriek te werken nadat haar land werd onteigend. De andere vrouw is Sahar Khalife, een romanschrijfster die Khleifi leerde kennen via haar teksten waarin ze de strijd van Palestijnse vrouwen onderzoekt. Het intieme portret van beide vrouwen onthult de sporen van een dubbele bezetting in hun leven: ze lijden niet enkel onder de Israëlische bezetting, maar ook onder de beperkingen die hen opgelegd worden door een patriarchale samenleving. Door de aandacht te vestigen op het land als symbool voor de Palestijnse identiteit en de interne contradicties in de strijd voor emancipatie, zorgde Khleifi’s film voor een belangrijke wending in de geschiedenis van Palestijnse cinema. Khleifi, en andere filmmakers die hem hierin volgden, bieden geen beeld van eenheid en heterogeniteit, maar pogen Palestina te herdenken als een heteronome veelheid van trajecten en individuen. De ervaring van onteigening wordt gevat in haar doorleefde complexiteit, met veerkracht en diversiteit onder bezetting.

De vertoning van Fertile Memory wordt gevolgd door een conversatie met regisseur Michel Khleifi.

De vertoning van Fertile Memory maakt deel uit van DISSENT!, een initiatief van Courtisane, Auguste Orts en Argos, in het kader van het onderzoeksproject “Figures of Dissent” (KASK/Hogent),. Het is de tweede film die STUK en Courtisane, samen met het Lieven Gevaert Centre en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) aanbieden onder de noemer MOVING IMAGE – FOCUS.

Praktisch
woensdag 9 december 20u — Cinema ZED — GRATIS
tickets kunnen een uur voor aanvang van de film afgehaald worden aan STUK Onthaal, reserveren is niet mogelijk

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.