De canvasprogrammatie in ‘t kort

Het is een rustige woensdagavond en centrum Leuven lijkt op het eerste zicht vrij levensloos. In de omgeving van het STUK daarentegen krioelt het van (kort)filmfanaten die zich begeven naar de zaal met het witte scherm. Headliner vanavond is de Keuze van Canvas, waarbij de 6 favorieten van de Vlaamse zender worden vertoond. De hele avond stond in het teken van Canvas, net als dit verslag. (tip: zoek en vind de zes verborgen canvasprogramma’s)

De netcoördinator van het tweede televisienet duidt ons kort op de vernieuwingen die het kanaal heeft doorgevoerd dit jaar en op de plannen die men heeft voor de toekomst. De kortfilm staat nog steeds hoog in het vaandel bij Canvas en dat merk je niet alleen door het sponsorschap die het vervult voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven, ook de tv-programmatie geeft kansen aan de kortfilm. En aangezien Canvas fan of Flanders is, kan je zo sinds september elke zondagavond een (Vlaamse) kortfilm bekijken en krijgen de grote winnaars van het kortfilmfestival later dit jaar een vertoning op tv cadeau. Maar dan rap ter zake, want ondertussen kijkt de hele zaal uit naar de eerste van zes divers samengestelde kortfilms.

Beginnen doen we met een prachtig panorama van een woestijn en een verhaaltje over de link tussen stropdassen en dorst hebben. Titel: ‘The Allegory of the Jam Jar’. De film vertelt het verhaal van een zakenman die met een scheur in zijn muur te maken krijgt. Een duidelijke metafoor voor de ontsnapping die de man zal maken uit zijn schijnbaar perfect, autistisch wereldje. En zo lijkt het thema ontsnapping de rode draad te worden doorheen deze collectie want met ‘De Broers Van Bommel’ krijgen we twee miserabele broers te zien die met hun fysiek en mentaal beperkte ouders moeten zien te overleven in de primaire sector. Het viel te verwachten dat er uiteindelijk een doorbraak zou plaatsvinden, maar de manier waarop was een zeer onverwachte wending. Nadien was het de beurt aan de enige animatiefilm in deze canvascollectie, genaamd ‘Voltaire’. Hoofdpersonage: een windhaan. Met grootheidswaanzin. En ga maar niet te ver in het zoeken van metaforen die voor een windhaan staan want regisseur Jan Snoekx vertelde nadien dat hij simpelweg gefascineerd was door het ding en daar gewoon iets mee wou doen, zonder er al te diepgaande achterliggende betekenissen aan te geven.

Wat volgde na deze drie kleppers, had ik niet zien aankomen. Iets waar ik mentaal misschien niet ontwikkeld genoeg voor ben, maar ‘Friedrich Liechtenstein: Belgique, Belgique’ was iets vreemds in mijn ogen. Een Duitstalige videoclip over een man die op een trein zit en vanalles maar eigenlijk ook helemaal niets heeft meegemaakt in zijn leven. Dat is het enige wat ik er van kan maken. Met een geweldige beat, dat wel. Na deze op z’n minst opmerkelijke ‘kortfilm’, waren we getuigen van een iets diepzinniger verhaal. ‘Drôle d’oiseau’ geeft ons een inkijk in het leven van een fantasierijk meisje die zich aanvankelijk amuseert met haar manisch depressieve vader, maar die mening later precies wat herziet. Het meest opmerkelijke aan deze film was niet alleen het intrigerend verhaal, ook de enorm overtuigende acteerprestatie van de jonge Elsa Houben sprong er toch wel uit. Om te eindigen koos Canvas wederom voor een kroniek van de ontsnapping uit een opgelegd leventje. Deze keer in Hong Kong. Mensen leven afgezonderd, geïsoleerd, maar vooral klein. Regisseur Samuel Lampaert schetst met ‘Le Mur’ het bestaan van een man die in een minieme ruimte op een dag de foto van zijn vrouw ophangt. Dat heeft onverwacht grote neveneffecten voor zijn leefomstandigheden want hij heeft er van de ene hamerslag op de andere een lotgenoot als vriend bij.

Deze bijna anderhalf uur durende collectie van canvas-tips werd onder groot applaus onthaald door de zaal en we kregen er korte interviewtjes van de regisseurs zelf bovenop. Wat ik zal onthouden is dat deze films ingevuld werden door een echt enorm sterke cast en dat er eens geen enkel liefdesverhaal tussen zat (behalve dan misschien bij Friedrich Liechtenstein, maar dat heeft sowieso oneindig veel ondoorgrondelijke interpretaties). Én dat het zeker geen zonde van de zendtijd zal zijn wanneer de winnaars van dit festival op Canvas verschijnen.

Wat? Internationaal Kortfilmfestival Leuven – De Keuze van Canvas/ Waar? STUK Kunstencentrum, Naamsestraat 96, 3000 Leuven/ Wanneer? woensdag 2 december 2015

Door Maarten Dascotte.

Dit artikel verscheen eerder op CLUB KULtuur.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.