LIAISON PUBLIEK

sociaalartistiek festival * beeldend werk & theater * 4de editie * met stoelenact!

Van donderdag 10 tot en met woensdag 16 december slaan Cie Tartaren, De FactorY en atelier Lea de handen in elkaar voor de vierde editie van ‘Liaison Publiek’. Dit festival verbindt beeldende kunst met podiumkunsten en geeft je zo een boeiende kijk op sociaalartistiek werk. Extraatje dit jaar wordt de outdoor stoeleninstallatie waar ook jij aan kan bijdragen.

Het beeldend atelier De FactorY en theaterhuis – en kersvers stadsgezelschap – Cie Tartaren vormen al enkele jaren de vaste kern van ‘Liaison Publiek’. Dit jaar presenteren ze samen met atelier lea en gastgezelschap HETGEVOLG hun doorleefde creaties, stuk voor stuk gemaakt door mensen zoals jij en ik, authentiek en heel bijzonder! Kunst die nazindert!

De FactorY toont in zijn eindejaarstentoonstelling werken uit de verschillende projecten van het afgelopen jaar, zoals ‘The FactorY Goes Jazz’, ‘Facts’ en ‘2Nd Life’. Daarnaast kan je ook individueel werk van de Factoristen bewonderen.

Cie Tartaren brengt met zijn nieuwste creatie ‘Hemel Boven B’ een dramatische seance in taferelen, met personages op zoek naar restanten van een familiaal leven. Van welke familie? De hunne, de uwe, de onze … eender welke. Want wat vroeger was, gebeurt ook nu. Keer op keer en overal. De familie staat op. Kleedt zich aan. Zit aan tafel. Eet en zucht. Drinkt en lacht. Roept en weent, zwijgt en wacht. Gaat het, familie? Is alles gezegd? Alles uitgesproken en bijgelegd? Of beginnen we nog eens opnieuw? Nog eens van helemaal tevoren. Misschien lukt het dit keer wel en is er eindelijk peis en vree, van nu tot in de eeuwigheid.

‘het lacht’ is een gedeelde beeldende praktijk van Lea, in nauwe samenwerking met w wh at* en Leren Ondernemen. Met ‘het lacht’ onderzoekt Lea de lach en haar (mogelijke) verschijningsvormen in de visuele cultuur, de beeldende kunst en het dagelijkse leven. Het spreken, het tekenen, het performen … zijn onderdelen van een co-creatief, gelijkwaardig en meerstemmig proces waarin het beeldend experiment centraal staat.

Met de voorstelling ‘Wortel van Glas’, op tekst van Josse De Pauw, brengt HETGEVOLG een ware ode aan de wilskracht. Het hoofdpersonage Wortel van Glas krijgt levenslessen van zijn wijze nonkel Biet. Hij reist naar de vier hoeken van de wereld op zoek naar zichzelf.

beeld_big

EXTRA! DEEL JE STOEL MET EEN ZIEL
Tijdens ‘Liaison Publiek’ willen de Tartaren, Factoristen en atelier Lea OPEK meer kleur geven. Op het plein voor het voormalige douanegebouw creëren ze elke dag een andere installatie met een 50-tal stoelen die ze van hun publiek ‘in pand’ krijgen. Het zijn stuk voor stuk stoelen met een verhaal en een ziel. Ze staan zo symbool voor het verscheiden publiek met ziel voor het sociaalartistieke werk dat naar ‘Liaison Publiek’ komt.

Heb jij een stoel in huis waar een verhaal achter schuilt? Kan je hem enkele dagen missen? En mag hij in weer en wind buiten staan?
Breng hem dan naar OPEK op donderdag 10 december (tussen 16 en 19 uur) voor deze transformerende stoeleninstallatie. Er komt een label op met je naam en je verhaal in 1 à 2 zinnen. Elke dag tussen 11 en 16 december (vanaf 14 uur) kan je de nieuwe creatie ontdekken. Donderdag 17 december keert je stoel dan huiswaarts, weer een verhaal rijker.

Bekijk het volledige programma.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.