Winter Circus & Co!

circusenco

Het internationale circusfestival ‘Circus & Co’ beleeft zijn derde editie dit jaar in een winters decor. Van vrijdag 18 december tot en met zondag 20 december trekken nationale en internationale circusartiesten – met park de Bruul als uitvalsbasis – naar de zalen van 30CC en nog verder de stad in. Verwacht je aan heel verrassende acts en onvoorspelbare voorstellingen. Soms betalend, dan weer helemaal gratis.

Voor de derde editie van ‘Circus & Co’ slaat Leuvenement de handen in elkaar met 30CC en Cirkus in Beweging, de grootste circusschool in Europa. Deze keer verhuist het festival voor het eerst naar de winterperiode, vooral om naast de immens populaire kerstmarkt ook iets speciaal aan te bieden voor families met kinderen. Uiteraard geeft een circusfestival met haar mooi verlichte tenten en dito kraampjes ook een unieke beleving aan de bezoeker. Leuven ontvangt immers twee echte traditionele circustenten en een dozijn gepimpte foodtrucks tijdens het festival.

In het Provinciedomein ontvangt Cirque Aital de bezoekers in een grote circustent. ‘Pour le meilleur et pour le pire’ heet de voorstelling en die naam is best wel toepasselijk. De frêle acrobate Kati en de imposante krachtpatser Victor zijn immers al jaren een paar. In deze straffe voorstelling tonen ze het leven van een circuskoppel in “goede en slechte dagen”. Op het ritme van de muziek, uit de radio van hun kleine rode autootje, brengen ze een fantastische show waar acrobatie, humor en rock-’n-roll hand in hand gaan. Grappig, poëtisch en ontroerend. Een absolute topvoorstelling!

Circuspark De Bruul
De centrale locatie van het festival wordt dit jaar park de Bruul. Dat wordt omgetoverd tot een echt circuspark. De circustent van het rondreizende circus Barones staat centraal. Daar rond vind je kleinere acts, verwarmde zitinstallaties en staat ook een legertje van foodtrucks opgesteld. Een lekker hapje streetfood, een fijne circusvoorstelling bijwonen of gewoon genieten van de sfeer … het kan allemaal in het eerste weekend van de kerstvakantie.

In de tent zullen twee voorstellingen plaatsvinden. In de namiddag kan je kijken naar de act die de jongeren van Cirkus in Beweging samen met de artiesten van circus Barones maakten. Het wordt alleszins een gevarieerd programma met beesten en beestige artiesten. ’s Avonds kan je naar de Spaanse compagnie Vaivén Circo met ‘Do not disturb’, een aanstekelijke mix van acrobatie, dans en humor. Vaivén Circo toont ons een dag uit het leven van vier fabrieksarbeiders. Ze werken hard aan de bouw van een grote machine. Er is maar één probleem: ze hebben geen flauw idee hoe die machine er moet uitzien.

De rest van het park wordt ingenomen door kleine acts die je vooral aan het lachen zullen brengen. Zo kan je gaan piepen bij De vrouw zonder hoofd of de kriebels krijgen bij Dr Q’s Vlooiencircus. Ook de Stijle, Want is present en neemt je mee naar de tijd van het wilde westen. Last but not least kan je ook gaan kijken bij Bombardo. Deze heren hebben beslag kunnen leggen op een heus kanon. Eentje dat vermoedelijk nog gebruikt is tijdens de slag van Waterloo. Het kanon is alleszins groot genoeg om er een mens mee af te vuren. Maar of de tent groot genoeg is … ?

Circus in de theaterzalen
Hedendaagse circusartiesten voelen zich ook uitstekend thuis in de theaterzalen. 30CC en Cirkus in Beweging hebben bovendien al een stevige traditie in het presenteren van dit talent van eigen bodem.

Op zaterdag en zondag kan je in 30CC/Minnepoort naar een dubbelprogramma. Eerst komt de Franse Compagnie Poc met ‘Bobby et moi’, een straffe jongleeract op de tonen van stemkunstenaar Bobby McFerrin. Dan volgt ‘Wie is het?’ van ZigZag, een circusvoorstelling door 13 jongeren van Cirkus in Beweging die zich lieten inspireren door het gelijknamige gezelschapsspel.

Zaterdag- en zondagnamiddag geven de leden van de Leuvense goochelclub de Kleine Joker doorlopend voorstellingen in 30CC/Kapel Romaanse Poort. Iedere voorstelling duurt ongeveer 35 à 40 minuten en start telkens op het uur. Van mentalisme over illusionisme tot klassieke trucs, vrijwel alles komt aan bod.

In 30CC/Schouwburg kan je vrijdagavond en zondagavond ook terecht voor circus. Vrijdag speelt Compagnie ea EO/ Pol & Freddie met ‘All The Fun (Is Happening Somewhere Else)’ een voorstelling opgebouwd rond jongleren, terwijl Compagnie Du Poivre Rose op zondag vooral de traditionele man-vrouwrol in het circus op zijn kop zet. In plaats van de viriele, sterke man die een ranke trapeziste met lange haren door de lucht zwiert, keren zij de rollen om.

Op zaterdag staat in 30CC/Wagehuys dan weer het prettig gestoorde kwartet Deux sans Trois op de planken. Hun ‘Typo’ heeft een opvallende rol voor een typemachine en charmeert jong en oud met drama én slapstick.

Familieworkshops
Zaterdagvoormiddag ten slotte kunnen avonturiers terecht in 30CC/Predikherenkerk voor een heus circusavonturenparcours. De ‘Cirquiana Jones avonturentocht’ is een grappig en spannend avontuur voor heel de familie. Het geweldige (maar veilige) parcours, uitgewerkt door specialisten van Cirkus in Beweging, staat garant voor een half uur topplezier voor groot en klein.

Naast de avonturentocht is het hele gezin welkom in een gezellige circusbar, een kleuterhoek en workshops circustechnieken. Deze workshops zijn bovendien helemaal gratis, dankzij het ‘Cirk Publiek’-circuit ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Je merkt het: Leuven zal een echte circusstad zijn tijdens het weekend voor Kerstmis!

Praktisch
Alle informatie vind je via www.circusenco.be.

Tickets voor alle betalende voorstellingen kan je kopen via www.30CC.be of via 016 300 900. Indien er nog tickets beschikbaar zijn voor de voorstellingen, zullen die ter plaatse aan de kassa kunnen gekocht worden.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.