[recensie] Kaluna – Baldwin Van Gorp

KU Leuven professor Baldwin Van Gorp verwelkomde zijn pasgeboren dochter Kaluna wel op een heel bijzondere manier in deze wereld. Speciaal voor haar schreef hij een kinderboek dat haar naam draagt. Professor Van Gorp deed alles zelf: hij schreef het verhaal en ook de illustraties zijn van zijn hand. Samen met zijn schoonouders richtte hij voor de uitgave van dit boek een kleine uitgeverij op. Een echt werk van liefde dus.

En er is nog meer wat dit boek bijzonder maakt: de naam Kaluna is afgeleid van de Latijnse naam voor heide (Calluna). De unieke naam werd bedacht door de overleden vader van professor Van Gorp. Baldwin Van Gorp heeft drie zussen, Viola, Marjolijn en Jasmijn, alledrie genoemd naar bloemen. Zijn vader vertelde hem echter dat er nog een vierde naam in de running was. En dat was dus Kaluna. Mooi dat professor Van Gorp zijn eigen dochter nu deze naam gegeven heeft.

Het boek zelf draait rond de avonturen van Kaluna, een popje dat op magische wijze tot leven wordt gewekt door een jongen, Floris. Floris draagt Kaluna mee in zijn binnenzak en neemt haar zelfs mee naar school. Tot er iets verschrikkelijks gebeurt: Kaluna wordt per ongeluk gestolen door dieven. De dieven zijn niet geïnteresseerd in een popje en gooien Kaluna op de middenberm van de autosnelweg. En dan begint het verhaal pas echt. Kaluna moet erin slagen op eigen kracht de weg naar Floris terug te vinden. Gelukkig krijgt ze hulp van de dieren die ze onderweg tegenkomt.

Het wordt een behoorlijk avontuurlijke tocht, waar Kaluna niet altijd de juiste beslissingen neemt. Mooi dat de heldin van het verhaal haar fouten toegeeft en deze probeert recht te zetten. Een verhaal over vriendschap en doorzettingsvermogen, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De illustraties waren niet helemaal mijn ding, maar ik ben er zeker van dat ze kinderen wel zullen aanspreken.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit boek weg. Wil je kans maken, contacteer ons dan via het contactformulier met vermelding van ‘Kaluna’.

kalunacover-baldwinvangorp

Kaluna is verkrijgbaar in de gespecialiseerde kinderboekenwinkels Pardoes in Mechelen, De Kleine Johannes in Leuven en I*BOEKS in Gent, in boekwinkel De Kleine Prins in Antwerpen, via de webkinderboekenwinkel Boefjes en Prinsessen en bij de auteur zelf.

Praktisch
Kaluna
Baldwin Van Gorp
ISBN 9789082421309
Uitgeverij Het Plan, Zele

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.