‘The allegory of the jam jar’ grote winnaar Kortfilmfestival

Kortfilmfestival

Zaterdag 5 december werden tijdens de druk bijgewoonde prijsuitreiking de winnaars van de 21ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekend gemaakt. Er waren maar liefst 10 prijzen te verdelen. Aansluitend werd ook de winnaars van de VAF Wildcards hun trofee overhandigd.

De grote winnaar van de Vlaamse competitie is ‘The Allegory of the Jam Jar’ van Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts (foto): de film won de Juryprijs voor de Beste Fictiefilm én de Prijs van het Publiek. De Juryprijs is goed voor € 2.000 geschonken door de Nationale Loterij en faciliteiten geschonken door Eye-Lite t.w.v. € 10.000. Bovendien komt de film op de longlist voor de Oscar Academy Awards van 2017. Daarbovenop komt het prijzenpakket van de Publieksprijs: € 2.000 aankoopprijs van Canvas, aangevuld met faciliteiten geschonken door Mikros en A Sound t.w.v. € 10.000. ‘The Allegory of the Jam Jar’ won eerder op de week ook al de HUMO award goed voor 1.000€ cash. Het regisseursduo kan dus meteen weer aan de slag! De jury gaf een Special Mention voor ‘Feel Sad for the Bunny’, de Wildcardfilm van Kenneth Mercken.

De SABAM-prijs voor het Beste Debuut, goed voor 1500€, was voor Anouk Fortunier voor haar afstudeerwerk (LUCA School of Arts) ‘Drôle d’oiseau’, een portret van een bipolaire man gezien door de ogen van zijn 11-jarige dochter. De film werd tijdens het Film Fest Gent al bekroond met de Publieksprijs van de Belgische kortfilmcompetitie. Fortunier won ook de VAF Wildcard Fictie van VAF eerder deze week. De jury van de UBFP en UFK kenden de Persprijs, goed voor 500€, toe aan Moon Blaisse voor haar film ‘Guest’, die ze maakte met een VAF Wildcard. De persjury gaf een Special Mention voor ‘The Allegory of the Jam Jar’. Binnen de competitie voor Vlaamse Animatiefilms ging de Publieksprijs, een aankoopprijs ter waarde van 1500€ van Canvas, naar Frits Standaert, met ‘Schaapjes tellen’, een dromerige kinderfilm naar het boek van Mireille d’Allancé.

unnamed (2)

Ook in de Europese Competitie werden prijzen uitgedeeld: de Juryprijs (1500€) ging naar de Franse film ‘Maman(s)’ van Maïmouna Doucouré, waarin een jong Frans meisje van Senegalese afkomst het niet neemt dat haar vader een tweede vrouw in huis neemt. Ook deze film komt op de longlist van de Oscar Academy Awards van 2017. Het publiek koos voor de Belgische film ‘Le Mur’ van Waalse cineast Samuel Lampaert, ook hij krijgt van het Kortfilmfestival 1500€. De film won eerder in Gent de European Short Film Award waarmee hij in aanmerking komt voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy, de Europese tegenhanger van de Oscars. Ook de Europese jury had een Special Mention en wel voor ‘Alles Wird Gut’ van Patrick Vollrath.

Tot slot werden ook 2 filmprojecten bekroond met de Pitch Award: Jasper Vrancken en Leander Hanssen konden de jury overtuigen van hun filmplannen en krijgen ieder 10.000 euro faciliteiten geschonken door Eye-Lite.

In de jury zetelden dit jaar de Brits/Letse filmjournalist en Sleepwalkers-programmator Laurence Boyce, regisseur en slimste mens Adil El Arbi, het Leuvense regisseurstalent Cecilia Verheyden, Catherine Wilmes van CANVAS, de Spaanse Clara Doucet, programmator van MECAL in Barcelona en Annecy Animated Film Festival in Frankrijk, acteur en publiekslieveling Wim Willaert, de Noorse regisseur en oud-winnaar Gunhild Enger, festival-oudgediende Gabriel, distributeur Fabrice Marquat en de Amerikaanse onderzoekster, scenarist en schrijfster Linda C. Cowgill.

De 21e editie van het Kortfilmfestival Leuven was opnieuw een zeer geslaagde festivaleditie met meer Vlaamse kortfilms dan ooit in competitie, met een eerste zeer geslaagde en druk bijgewoonde debatavond rond kortfilms uit het Midden-Oosten en met tal van Q&A’s met filmregisseurs uit binnen-én buitenland. Het festival kreeg dit jaar een heel pak meer scholieren over de vloer dan vorig jaar. Daarnaast zijn er onder de Kortfilmfestival winnaars ook opvallend meer vrouwen, een trend die ook bij de bekendmaking van de VAF Wildcards opviel.

Wie niet genoeg kan krijgen van kortfilms stemt best iedere zondagavond af op Canvas, waar iedere zondag kortfilm op het programma staat. Via Dalton Distribution, de distributiewerking die groeide uit het Kortfilmfestival Leuven, kan het publiek ook na het festival kennis maken met de nieuwe lichting filmmakers. Begin 2015 verschijnen 2 compilatiefilms in de Belgische bioscopen (Filmfestival Delicatessen) met de strafste Vlaamse kortfilms van deze editie van Kortfilmfestival Leuven. Later op het jaar worden deze kortfilms ook verdeeld op dvd en video on demand.

De volgende editie van het Kortfilmfestival Leuven gaat van start op 2 december 2016.

Een overzicht van alle winnaars:

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
€ 2.000 geschonken door de Nationale Loterij + faciliteiten geschonken door Eye-Lite t.w.v. € 10.000. Deze prijs is Academy Award® Qualifying

Prijs voor het Beste Debuut: Drôle d’oiseau (Anouk Fortunier)
€ 1.500 geschonken door SABAM

Prijs van het Publiek:The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
Canvas aankoopprijs t.w.v. € 2.000+ faciliteiten geschonken door Mikros en A Sound t.w.v. € 10.000

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE
Prijs van het Publiek: Schaapjes tellen (Frits Standaert)
CANVAS aankoopprijs € 1.500

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: Maman(s) (Maimouna Doucoure)
€ 1.500. Deze prijs is Academy Award® Qualifying

Prijs van het Publiek: Le Mur (Samuel Lampaert)
€ 1.500

TE GAST
HUMO Award: The Allegory of the Jam Jar (Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts)
€ 1.000 geschonken door HUMO

Pitch Award: Jasper Vrancken en Leander Hanssen
Twee maal budget van 10.000 euro faciliteiten voor verkozen project, geschonken door Eye-Lite.

Persprijs: Guest (Moon Blaisse)
€ 500 geschonken door UBFP en UFK 

VAF WILDCARDS
Fictie: Umpire (Leonardo Van Dijl), Drôle d’oiseau (Anouk Fortunier)
Documentaire: Flor de mil colores (Karen Vázquez Guadarrama), Into Darkness (Rachida El Garani)
Animatie: The Beast (Liesbet van Loon)
Filmlab: In Frankrijk zijn geen walvissen (Eva van Tongeren)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.