HOOP – het nieuwstedelijk

Een theatervoorstelling die niet alleen tot nadenken stemt, maar een heuse oproep lanceert om samen de wereld te veranderen. Kan kunst de wereld redden? HOOP meent alvast van wel.

Stijn Devillé brengt met het sluitstuk van zijn triologie (waarvan HEBZUCHT en ANGST de eerste twee delen zijn) een geëngageerd stuk dat niemand onberoerd zal laten. Tekstueel is HOOP ongelooflijk knap. De dialogen op het scherp van de snee maken dat je geen enkel moment je aandacht kan laten verslappen. Stijn Devillé schrijft bijzonder intelligente dialogen die toch niet geforceerd overkomen. Komische momenten wisselen af met tragische momenten. De acteurs slagen er moeiteloos in je in het stuk mee te trekken en de live muziek, gebracht door een band op het podium, vormt de perfecte ondersteuning voor wat zich op de scène afspeelt.

Geweldige vondst ook om één van de hoofdpersonages zich op een hooverboard te laten verplaatsen. Je voelt je echt getransporteerd naar de toekomst, een toekomst die echter verrassend hard op ons heden lijkt. Ik was ook bijzonder onder de indruk van het auteursspel. De groepsdans op het einde was het letterlijke orgelpunt van de voorstelling. Knap dat het enige kind op de scène zich vrij goed overeind wist te houden tussen al dat theatergeweld. Zo’n moeilijke tekst memoriseren, zal beslist niet gemakkelijk geweest zijn.

Als je in 2016 één theatervoorstelling gaat zien, laat het dan HOOP zijn. En duim dat onze politici ook allemaal een kaartje kopen. Want onze huidige maatschappij kan wel wat verandering gebruiken!

We leven niet in een tijdperk van verandering. We leven in een verandering van tijdperk.

Utopieën worden in eerste instantie op drie gronden bestreden. Eén. Futiliteit: het kan niet. Twee. Gevaar: de risico’s zijn te groot. Drie. Perversiteit: het ontaardt in zijn tegendeel.

Maar kort nadat utopieën zijn ingevoerd, ervaren we ze als de normaalste zaak van de wereld.

De werkelijkheid is niet onveranderlijk. Alles zou anders kunnen zijn. Utopieën kunnen de manier waarop de wereld vandaag draait, ontmaskeren als slechts één van vele mogelijkheden.

Dit zal veel van ons vragen. Het zal op grote weerstand stoten. Maar het kan. We sturen mensen naar de maan. We zenden missies naar Mars. Wir schaffen das.

We moeten eigenlijk alleen maar beslissen, dat we het ook willen.

En voor al degenen bij wie het na deze voorstelling begint te jeuken om daadwerkelijk de koe bij de horens te grijpen, surf naar veranderalles.wordpress.com.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “HOOP – het nieuwstedelijk”

Het nieuwstedelijk doet marathon op Valentijn « Leven in Leuven
(on februari 9th, 2016 at 19:32)

[…] 11 tot 14 februari speelt Het nieuwstedelijk de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop in Schouwburg Leuven/30CC. Op 14 februari worden de drie delen na elkaar gespeeld. Zes uur […]