Foodpairing met bier

De brouwerij Stella Artois wil goede maatjes zijn met zijn buren en nodigde hen dan ook uit voor een brouwerijbezoek en een etentje.
Niet zomaar een etentje, de zeventig aanwezigen konden genieten van een heus gastronomisch vijfgangendiner, dat werd aangeboden in de vernieuwde bezoekerscentrum “Den Thuis”. De bedoeling daarvan was: aantonen dat bier perfect kan samengaan met een klasse maaltijd, het zogenaamde foodpairing.

Er werd gestart met een perfect getapte Stella als aperitief. Daarbij werden drie HAPPAS (mengwoord voor tapas en hapjes) geserveerd, namelijk:

2015-12-08 (4)

tartaar van kop op een witloofblaadje met pickles crème, een kroket van kalkoen en tempura van groen asperges. Deze happas zijn licht ziltig en vloeien mooi in elkaar over bij de afdronk van het fijn bittere bier.
Als voorgerecht kwam er vis op de tafel: tartaar van zalm met daarnaast een poot van een king krab. Met limoen en yuzu (een Japans citrusvruchtje) in de oosterse dressing, paste deze schotel wonderwel bij de Leffe Royale Cascade. Wanneer ze samen worden geproefd, geeft het bier zijn intens citruskarakter volledig prijs.

2015-12-08 (8)

De hoofdschotel bestond uit een hertemedaillon, rozig gebakken, met een puree van pastinaak, chips van schorseneren, gemarineerde beukenzwammen en een saus op basis van Luikse perensiroop. Een robuust gerecht dat, met in het glas een Hoegaarden Grand Cru, een geraffineerd samengaan is, dat fruitig, moutig, en vooral kruidig uit de hoek komt.

2015-12-08 (11)

Als afsluiter wordt het een BIERAMISU: ja, zoals een tiramisu, maar dan met kriek Belle-Vue.
De “lange vingers-koekjes” (boudoirs) zijn eerst in kriekbier gedoopt en dan overgoten met de witte chocolade en afgewerkt met frambozen en krokante amandelen. Daarbij past uitstekend de robijnrode Kriek Belle-Vue. Zijn boeket van zachte rode kriek met smaak van lambiek en van “neuzekes” (cuberdon) is ook weer een combinatie om U tegen te zeggen.

2015-12-08 (14)

Het diner werd afgesloten met een “Hertog Jan Grand Prestige”: een Nederlands Artoisbier met wat koffiesmaak, die de bijhorende pralines volledig tot hun recht lieten komen.

2015-12-08 (19)

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Foodpairing met bier”

goofball
(on december 13th, 2015 at 20:17)

njammie

 
Carolien Coenen
(on december 13th, 2015 at 22:00)

Ziet er heerlijk uit!