Watermolen aan Parkabdij maalt voor bioboer

We gingen naar de brasserie De Abdijmolen in Park-Heverlee om er een hapje te eten. Geheel onverwacht bleek dat de watermolen in werking was.

Het stromend water van de Molenbeek levert de nodige energie voor het maalmechanisme van de molen.

2015-12-08 (63)

Molenaar Johan Boulanger uit Herselt was volop bezig met malen voor de lokale bioboer.

2015-12-08 (46)

De maalder (tevens molenfanaat sinds zijn prille jeugdjaren) maalde van tarwe, rogge en spelt. Dit laatste is een soort graan dat eerst moet gepeld worden. Johan is ook de molenaar van de Liermolen in Grimbergen.

2015-12-08 (51)

Bioboer Michel Dewaele (dokterszoon, maar gepassioneerd door de kleinschalige landbouw en fier als wij hem “boer” noemen!) zorgt voor het afwegen en verpakken van de ongeveer 200 kilogram granen, die hij zelf gezaaid, geoogst en geleverd heeft.
Want dat maakt het juist bio: op deze dag wordt enkel gemalen voor de bioboer. Allen op die manier kan Michel aan zijn klanten de garantie geven dat de afgeleverde bloem 100% biokwaliteit is. Zie ook het etiket met “100% Oude Tarwe Meel”.

2015-12-11 (2)

Zijn afnemers zijn co√∂peranten van de CSA ‘t Lindeveld. CSA staat voor “community supported agriculture”, een uit de VS overgewaaid concept waarbij burgers uit hun traditionele consumentenrol treden en zich engageren om een boer actief te ondersteunen. Zie zijn website: www.gemout.be/csa-lindeveld .

Op andere demonstratiedagen wordt er gemalen voor meerdere toeleveranciers en is er dus geen biogarantie. “Maar,” zegt Johan, ” dat doet niets af van de kwaliteit van het malen. Het hele maalproces gebeurt steeds volgens de regels van de kunst en die heb ik perfect onder de knie.”

Wanneer wordt er nog gemalen?
20 december van 14 tot 17 uur.

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Watermolen aan Parkabdij maalt voor bioboer”

Carolien Coenen
(on december 13th, 2015 at 21:59)

O, wil al zo lang eens die watermolen in werking zien, maar 20 december past niet voor mij. Dankjewel voor de foto’s!

 
Goofball
(on december 14th, 2015 at 12:56)

Is het misschien altijd +- 3e zondag van de maand? Wij gingen er eten 18 oktober en toen draaide de molen ook.

 
Hugo Geeraerts
(on december 14th, 2015 at 20:24)

Je kan het hem op elk ogenblik vragen via: boulanger.johan@skynet.be

 
Johan Boulanger
(on december 16th, 2015 at 11:53)

Inderdaad, ik maal de 3de zondag van elke maand van 14:00 tot 17:00 met open deuren. Het “loonmalen” in opdracht van bio-boer Michel gebeurd uitzonderlijk op vastgelegde dinsdagen. De eerstvolgende maaldinsdag is op 26 Januari. Ik maal dan doorlopend van 07:30 tot 16:30. Loop gerust binnen, de deuren staan altijd open als ik aan het malen ben.