Jaarlijks 73.250 buurtmaaltijden in Leuven

Leuven heeft een uitgebreid aanbod van goedkope buurtmaaltijden. Jaarlijks gaat het om 73.250 maaltijden. Op donderdag 17 december, kookte schepen Bieke Verlinden de buurtmaaltijd achter het gloednieuwe fornuis van buurtcentrum Sint-Maartensdal.

In Sint-Maartensdal kunnen buurtbewoners twee keer per week terecht voor een warme maaltijd tegen een zachte prijs. Goeie koks die zin hebben om hun kookkunsten te laten zien in Sint-Maartensdal, kunnen elke donderdag terecht in het buurtcentrum. Met ‘Kom eens koken!’ worden de deuren van de keuken open gezet voor iedere (hobby)kok die zin heeft om buurtbewoners culinair te verwennen. Wie zich geroepen voelt, kan zich melden bij de medewerkers van het buurtcentrum: bc.sintmaartensdal@leuven.be.

Donderdag 17 december was schepen Bieke Verlinden gastkok van dienst, samen met enkele andere gemeenteraadsleden. De gasten – de buurtbewoners en buurtwerkers van Sint-Maartensdal – schoven graag aan om te genieten van een vers bereide lasagne met een fris slaatje en homemade tiramisu. “De buurtmaaltijden zorgen voor een warme, zorgzame buurt. Het is meer dan een maaltijd aan een zachte prijs, het is een moment voor ontmoeting, een babbel, gezelschap. De sociale functie van de buurtmaaltijden in de sociale restaurants is van onschatbare waarde”, zegt Verlinden. 

Budgetmaaltijden in Leuven
Leuven heeft al vele jaren een aanbod van budgetmaaltijden. Deze maaltijden zijn ingebed in verschillende werkingen zoals de buurtcentra van stad Leuven, buurtwerk ’t Lampeke vzw, buurtwerk Casablanca, vzw Spit, Wonen en Werken vzw, Poverello Leuven, Leren Ondernemen vzw en De Meander (CAW Oost-Brabant vzw). In totaal worden via deze werkingen jaarlijks 73.250 maaltijden geserveerd.

Innocenti Nieuwjaarsmaal
In de eindejaarsperiode kunnen buurtbewoners aanschuiven voor een nieuwjaarsmaaltijd, een initiatief van vzw Innocenti. Die non-profitorganisatie vecht tegen honger in de vierde wereld en verzorgt 4.000 nieuwjaarsdiners in 12 steden.

De Leuvense editie vindt plaats op 6 januari van 13.00 tot 16.00 uur in Sporthal De Rijschool. Buurtbewoners kunnen zich gratis inschrijven in de buurtcentra Sint-Maartensdal, Wilsele-Dorp en Mannenstraat of via Buurtwerk Casablanca vzw, Buurtwerk ‘t Lampeke, Inloopcentrum De Meander vzw of OCMW Leuven. Naast het diner, schenkt Innocenti 7.500 euro aan Buren voor Wijken, een vzw die de ontmoetingsfunctie van de verschillende Leuvense buurtcentra overkoepelt.

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.