Zesde Straathistories belicht de Frederik Lintsstraat

De nieuwe, zesde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ is een feit. Het buurtcomité Flints beschrijft hierin de geschiedenis, evolutie en toekomst van de Frederik Lintsstraat in Leuven. Deze zesde Straathistories is voor 5 euro te koop in de buurt zelf, in de Bib Leuven of bij Toerisme Leuven.

In de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ gaan bewoners of buurtcomités van Leuven onder begeleiding van de Erfgoedcel Leuven zelf op zoek naar het erfgoed, de geschiedenis en de evolutie in hun straat of buurt om ze uiteindelijk te kunnen optekenen in een brochure. Na de Vaartkom, de Opvoedingsstraat en omgeving, het Groot Redingenhof, de Wijgmalenhoek en het Nieuw Kwartier, vormt nu de Fredrik Lintsstraat in de Leuvense binnenstad het onderwerp van de zesde Straathistories. Drie bewoners groeven hiervoor een jaar lang naar de geschiedenis, verhalen en evolutie van hun straat.

De Frederik Lintsstraat is een veelzijdige straat met een lange, interessante en soms bewogen geschiedenis. Ze splitst zich op in drie delen: het oudste en studentikoze deel tussen de Vlamingenstraat en de Vesaliusstraat, het vrij drukke doorsteekluik tussen Vesaliusstraat en de rotonde en het rustigere deel tussen de rotonde en de Geldenaaksevest. Bewoners en studenten wonen er naast elkaar. Het woonzorgcentrum Edouard Remy, het OCMW en de grote open (parkeer)vlakte in het midden van de straat herinneren aan de zorgstraat die de Frederik Lintsstraat ooit was.

Sinds 2009 is er in de straat een buurtcomité actief. Dit comité breidt jaar na jaar uit en organiseert meer en meer activiteiten. Na enkele buurtfeesten tijdens de autoloze zondagen, schakelden ze in 2015 een versnelling hoger. Ze organiseerden hun eerste nieuwjaarsreceptie en in oktober haalden ze zelfs het nationale nieuws met hun slaapmutsactie voor meer begrip en respect tussen bewoners en studenten. Met de begeleiding en steun van de erfgoedcel van de stad Leuven werkten enkele leden het voorbije jaar aan hun Straathistories van de Frederik Lintsstraat. Ze belichten hierin het ontstaan en de ontwikkeling van de straat en bundelen de verhalen van de oudere buurtbewoners. Dankzij de interviews, burengesprekken en het archieven- en stadsplannenonderzoek verzamelden ze ook allerlei wetenswaardigheden over de Vleminckxkapel, de talrijke zorginstellingen, Edouard Remy en Frederik Lints. Het resultaat kan iedereen nu zelf nalezen in de publicatie. Deze zesde editie van Straathistories telt 72 pagina’s en een 100-tal foto’s die verzameld werden vanuit het archievenonderzoek in het stadsarchief enerzijds en bij privépersonen uit de buurt anderzijds.

Verkooppunten
De publicatie is vanaf 18 januari 2016 te koop voor 5 euro bij Toerisme Leuven, de Bib Leuven, krantenwinkel Park Info (Parkstraat 164, Leuven) en bij de buurtbewoners zelf via steven.dusoleil@telenet.be of op volgende adressen: Frederik Lintsstraat 100 (Jac Geyens) en 106 (Bert Juveyns).

Vanaf 18 januari 2016 staat in de Bib Leuven een presentatiemeubel waar de bezoekers de brochure ‘Straathistories: Frederik Lintsstraat’ gratis kunnen inkijken. Daarnaast vinden ze er ook de algemene handleiding van Straathistories, die Leuvenaars met interesse om iets rond de geschiedenis van hun buurt te maken, wil stimuleren en bijstaan tijdens deze boeiende ontdekkingstocht.

straathistories-frederik-lintsstraat

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.