Winnaars 15 jaar gratis lidmaatschap De Bib bekend

In het kader van 150 jaar De Bib Leuven liep heel 2015 een ludieke wedstrijd in de bib: alle jarige biblezers werden uitgenodigd om kans te maken op 15 jaar gratis lidmaatschap. Gisteren werden 15 gelukkigen gekozen door de onschuldige hand van schepen van cultuur Denise Vandevoort.

denise

Meer dan 1300 bibleden dongen mee naar deze mooie prijs. 15 jaar lang gratis toegang tot het grootste boekenhuis van de stad is natuurlijk niet niks. Op zaterdag 6 februari, om 11 uur, mogen ze hun prijs in ontvangst komen nemen. Naast het gratis lidmaatschap ontvangen de winnaars ook het feestboek Wie hier nooit komt, mist zichzelf misschien, een publicatie die gemaakt werd in samenwerking met cultuurcentrum 30CC naar aanleiding van de verjaardag van de bib. 15 Leuvense auteurs waaronder Charles Ducal, Jo Claes, Johanna Spaey, Saskia de Coster … schreven een nieuwe tekst. Het boek is nog steeds te verkrijgen aan de balie van de bib. 15 anderen slepen een troostprijs in de wacht: een warm fleecedekentje van de bib om goed ingeduffeld weg te dromen in een boek.

De Bib in cijfers
Het succes van deze actie is niet geheel onverwacht, aldus Denise Vandevoort: “De Bib Leuven kan mooie cijfers voorleggen: zo kan je er grasduinen tussen ongeveer 270.000 boeken, cd’s, dvd’s, strips … in een altijd jong blijvende collectie. Jaarlijks investeert de bibliotheek in ongeveer 25.000 nieuwe werken, 26.700 om precies te zijn voor 2015. Daarnaast hebben de bibliotheekbezoekers de mogelijkheid om te lezen in 428 tijdschriften en 25 verschillende kranten. Tel daar het digitale krantenaanbod bij via GoPress en Pressreader en dat aanbod stijgt vlotjes boven de 3000 internationale kranten en tijdschriften. Zo’n breed en jong aanbod is ook nodig, de Bib telt immers 27.000 leners (waarvan 1950 nieuwe gezichten in 2015), in totaal goed voor meer dan 1.140.000 uitleningen.” “En dat is nog maar het topje van de ijsberg,” vervolgt Vandevoort, “want de bibliotheek is ook een aangename verblijfsplek voor niet-leden. Iedereen is welkom om de krant te lezen en te genieten van de talrijke activiteiten zoals lezingen, concerten, expo’s … Om er nog een cijfer tegenaan te smijten: in 2015 registreerden de poortjes maar liefst 423.423 bezoekers. En dat zijn dan de cijfers van de hoofdbib alleen. Ook onze bibliobus en de filialen in Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele zijn ontzettend druk bezocht.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.