Leuven verheugd over komst Contius-orgel

Leuven mag zich meer dan ooit de orgelstad van België noemen, nu een uniek Contius-orgel gerealiseerd wordt in de Predikherenkerk. “Ongetwijfeld zal dit een belangrijke impuls geven aan het succesvolle verhaal rond Leuven Orgelstad”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort. 

Bijna tien jaar geleden was Leuven de eerste Belgische stad met een stadsorganist. Peter Breugelmans nam die opdracht op zich, van 2007 tot 2011. Luc Ponet volgde hem op en werd eveneens aangesteld als adviseur voor de stedelijke orgelaangelegenheden. “Dat was toen een uniek gegeven in België. Tegelijk wilden we zo een stedelijk orgelbeleid mogelijk maken”, zegt Vandevoort.

Op verzoek van het stadsbestuur van Leuven werd het Crignon Genootschap vzw opgericht, als kader om de stadsorganist te ondersteunen. Onder de noemer ‘Leuven Orgelstad’ wil het Crignon Genootschap het Leuvense orgelpatrimonium herwaarderen en opnieuw laten klinken voor een zo breed mogelijk publiek. “De komst van een Contius-orgel is een bekroning voor ons orgelbeleid”, stelt Vandevoort.

Leuven telt om en bij de zestig orgels, in kerken, kapellen, kloosters en schoolgebouwen.  “Een rijk orgelarsenaal, dat samen met de twee gerestaureerde stadsorgels, een orgelopleiding aan het stedelijk conservatorium, een professionele opleiding aan het LUCA en nu het Contius-orgel er toe bijdraagt dat Leuven zich terecht zowel nationaal als internationaal als orgelstad mag profileren”, aldus Vandevoort.

Leuven Orgelstad focust niet enkel op het orgelpatrimonium, maar wil ook het instrument promoten bij een breder publiek, door onder meer een uitgebreid orgelfestival, meer dan 25 concerten per jaar, een (internationale) orgelreis, een orgelwandeling in de Leuvense binnenstad, de tweejaarlijkse uitreiking van de  ‘Young Organist Award Leuven’ te organiseren. Leuven Orgelstad is er om het orgelpatrimonium te integreren in het globale beleid rond cultuur, erfgoed en toerisme. Ook 30CC, het cultuurcentrum van Leuven, programmeert orgelmuziek, dit jaar in samenwerking met het Huis van de Polyfonie en de Alamire Foundation.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Leuven verheugd over komst Contius-orgel”

Contiusorgel krijgt een plek in de St.Michielskerk « Leven in Leuven
(on februari 11th, 2018 at 19:50)

[…] Stad Leuven en de Kerkfabriek maken deze verbouwingen financieel mogelijk, met het oog op de installatie van het lang verwachte Contiusorgel. Het Contiusorgel krijgt als bijzonder waardevol muziekinstrument  […]