Hendrick De Clerck – Spindoctor van Albrecht en Isabella

De spindoctor van Albrecht en Isabella, zo kan je Hendrick De Clerck (ca. 1560-1630) omschrijven. Deze Brusselse schilder begon zijn blitzcarrière als hofschilder bij Ernest Van Oostenrijk en daarna bij de aartshertogen Albrecht en Isabella. Hij schildert voor hen een tot de verbeelding sprekend oeuvre, dat strookt met hun grenzeloze ambitie.

Op een eigenzinnige manier gaat hij daarin aan de slag met mythologische en religieuze verwijzingen. Zo stelt hij Albrecht voor als zonnegod, terwijl Isabella verschijnt als de wijze godin Minerva of de maagd Maria.

pg-hendrickdeclerck_tcm39-79257_289x0_0x0_0x0_0x0_true_true

Deze sierlijke voorstellingen zijn veel méér dan fraaie muurdecoraties voor de vorstelijke residenties in de Nederlanden en daarbuiten. Noem ze gerust politieke propaganda avant-la-lettre. Zijn propagandistische beeldtaal lijkt een catalogus van thema’s en beeldmechanismen die absolutistische vorsten in de volgende eeuw gretig overnemen. Meer nog: deze beeldstrategieën leven door tot op vandaag.

Deze tentoonstelling ontrafelt de propagandistische beeldtaal van De Clerck.

Van 11 februari tot 15 mei 2016 in M.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.