Zak Ebrahim, zoon van een terrorist, komt naar Leuven

Op dinsdag 15 maart vindt in 30CC/Schouwburg Leuven een unieke avond plaats rond hoe je een keuze kunt maken tégen terrorisme. Centrale gast is TED-spreker Zak Ebrahim, de zoon van El-Sayyid Nosair. Die laatste vermoordde niet alleen de Joodse leider Rabbi Meir Kahane, hij plande vanuit zijn cel mee de aanslag op het World Trade Center in 1993. Zak komt op Europese tournee vertellen over hoe hij vredesactivist werd, in een omgeving die het terrorisme predikte.

Zak Ebrahim werd geboren in Pittsburgh Pennsylvania als de zoon van een Egyptische technicus en een Amerikaanse onderwijzeres. Wanneer hij zeven jaar oud is, vermoordt zijn vader, El-Sayyid Nosair, de stichter van de Jewish Defence League, Rabbi Meir Kahane. Hij gaat daarvoor de cel in, maar plant van daaruit mee de aanslag op het World Trade Center in 1993, waarvoor hij geprezen wordt door Osama bin Laden.

De jonge Ebrahim brengt zijn jeugd daarna verhuizend door, terwijl hij angstvallig zijn identiteit verborgen houdt. Maar ondanks het feit dat hij opgroeit in een sfeer van onverdraagzaamheid en haat, beseft hij maar al te goed hoe fout de daden van zijn vader waren. Hij besluit te kiezen voor vrede en verdraagzaamheid en daar ook actief voor te gaan ijveren, door zijn onwaarschijnlijke verhaal te vertellen. Hij wordt gevraagd als TED-spreker in 2014 in Vancouver en schrijft er ook zijn boek over: De zoon van een terrorist. Een verhaal van keuzes, dat zopas in het Nederlands verscheen bij WPG/Davidsfonds Uitgeverij. Zijn TED-talk is intussen al meer dan 3.000.000 keer bekeken.

Op dinsdag 15 maart kan je Zak live horen in 30CC/Schouwburg Leuven. Hij brengt er zijn unieke verhaal, waarna een debat volgt over (keuzes in) terrorisme. VRT-radiojournalist Jan Hautekiet is de moderator, panelleden zijn VRT-conflictjournalist Peter Verlinden, VTM-correspondent Robin Ramaekers en Pieter Stockmans, journalist en activist bij Amnesty International. Het belooft een indrukwekkende avond te worden, met een duidelijke boodschap van een bevoorrechte getuige.

Zak Ebrahim. TED@NYC Talent Search - October 8, 2013, Joe's Pub, New York, NY. Photo: Ryan Lash

Zak Ebrahim. TED@NYC Talent Search – October 8, 2013, Joe’s Pub, New York, NY. Photo: Ryan Lash

Praktisch
Dinsdag 15 maart 2016
30CC/Schouwburg Leuven, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven
Start: 20 uur – deuren 19.15 uur
Toegang: 15 euro – 5 euro met studentenkaart
Tickets: www.30CC.be, http://www.30cc.be/programma/literatuur/boekvoorstelling-de-zoon-van-een-terrorist.jsp, 016/300 900 of via ticketbalie in De Bib Leuven, Tweebronnen

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.