Internationale Vrouwendag in Leuven

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Om dat te vieren zet Leuven de vrouw vier dagen lang in het middelpunt van de belangstelling met de derde editie van het evenement veelZIJdig, op 4, 5, 6 en 8 maart. Op het Martelarenplein, in het Provinciehuis en in de Schouwburg kan je genieten van gesprekken, optredens, voordrachten, workshops, animatie en nog veel meer.

“Met veelZIJdig willen we het stereotype ‘vrouwbeeld’ doorbreken door vrouwen in al hun veelzijdigheid te tonen. Vandaag nog en ook in onze samenleving blijft dit belangrijk”, vertelt schepen van gelijke kansen en diversiteit Denise Vandevoort. “Dit doen we met een brede mix van activiteiten, van ludiek tot diepzinnig, van kijken en luisteren tot praten en zelf doen.”, voegt projectcoördinator Tamara De Laet van deMens.nu hier aan toe.

Grote namen
Er staan weer heel wat grote namen op het programma. Een kleine greep: Erika van Tielen en Birsen Taspinar praten over (niet-)alledaags moederschap. Eline De Munck komt langs met haar felbesproken documentaire ‘Eline gets dirty’ en tv-maker Annemie Struyf vertelt over genitale verminking in Kenia. Maar je kunt ook kennis maken met grote Leuvense vrouwen uit het verleden, tijdens de ‘vrouwenwandeling’.

Spraakmakende thema’s
VeelZIJdig gaat hete hangijzers niet uit de weg. Er is onder meer aandacht voor thema’s zoals ongelijkheid tussen man en vrouw, vooroordelen, oudere vrouwen in de media, genitale verminking, de emotionele impact van borstreconstructies, feminisme in de Islam, transgenders en vluchtelingen.

Kunsten
Kunst komt ruim aan bod: slam-poetry, vrouwelijke taiko- en andere drummers, borstenpoëzie met Lotte Dodion, een levend ‘vrouwenmuseum’… om maar wat te noemen.
Zaterdag laat Viona Westra vrouwen met ‘andere roots’ vertellen over hun afkomst in het multimediaal spektakel en woordavond ‘Ik kom van ver’. Als afsluiters serveert veelZIJdig op 8 maart de film ‘Wild Hearts can’t be broken’ en het theaterstuk ‘Hedda Gabler’.

Hashtagcampage #tisnietoké
VeelZIJdig vormt ook het sluitstuk van de campagne #tisnietoké, over man-vrouw ongelijkheid op de werkvloer. Meter van deze campagne is Saskia De Coster. Samen met Saartje Vandendriessche, Cathérine Ongenae en Assita Kanko nodigt zij uit om hierover mee te praten. Je kunt je eigen ervaringen delen (en die van anderen lezen) op de website www.tisnietoke.be.

Vlaams-Brabantse Vrouwendag
Zondag biedt het Provinciehuis onderdak aan de twaalfde Vlaams-Brabantse vrouwendag. “Vrouwen uit heel de provincie treffen elkaar voor ontmoeting, uitwisseling, discussie en gezelligheid. We bieden hen een brede waaier van workshops: creatief, informatief, zang, dans, lifestyle… maar ook boeiende lezingen door onder meer Griet Op de Beeck, Khadija Aznag, Goedele Leysen, Elise De Rijck, Frieda Joris… Maar de vrouwendag is ook een dag van solidariteit met vrouwen die wereldwijd strijden voor gelijke rechten en vrijheden” zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.

Het volledige programma is te vinden op www.veelzijdig.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.