Screening op Wereldnierdag – 10 maart

Wereldnierdag

Op donderdag 10 maart organiseert het LMN Groot-Leuven ter gelegenheid van wereldnierdag een screening. Mensen die interesse hebben zijn welkom van 9u tot 15u in het Huis van Chronische Zorg in de Justus Lipsiusstraat 36 in Leuven (het gebouw van de Wachtpost).

Wereldwijd heeft 1 op 10 een vorm van nierbeschadiging zonder het zelf te weten. Dit komt omdat er bij beginnend nierfalen vaak geen klachten zijn. Het probleem is echter dat verloren nierweefsel zich niet meer herstelt en dat het soms te laat is wanneer het probleem ontdekt wordt. Enkel gericht onderzoek van het bloed en de urine kunnen een aanduiding geven dat er iets fout is met de functie van de nieren. Indien de nieren minder goed werken, zal dat een impact hebben op het hele lichaam. Zo zullen afvalstoffen zich opstapelen in het bloed, zal de bloeddruk ontregelt zijn, of kan er zelfs een ontregeling van de botaanmaak zijn.

Preventie is dus belangrijk, vooral bij mensen die een groter risico hebben op nierziekten. Deze risicofactoren zijn: aanwezigheid van hoge bloeddruk, aanwezigheid van eiwit in de urine, diabetes, hart- en vaatziekten en mensen die in de familie die een nierziekte hebben. Mensen die veel pijnstillers of ontstekingsremmers gebruiken hebben ook een verhoogd risico op nierlijden.

Tijdens de screening op 10 maart zullen er artsen en verplegers aanwezig zijn om aan de hand van een aantal parameters na te gaan hoe het op dit moment met uw nieren zit. Indien er indicaties zijn dat u in een risicogroep zit, zullen we de nodige documentatie meegeven voor uw huisarts. Daarnaast krijgt u informatie over wat de nieren allemaal doen en wat u kunt doen om ze goed te verzorgen. Diëtisten Myriam Franckx en Lisette van Loosdrecht geven eetadvies over waar u best op let indien u uw nieren niet te zwaar wilt belasten. 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.