Feest van de Filosofie : Over de grens – za 26 maart

Op zaterdag 26 maart 2016 organiseren het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, Kunstencentrum STUK en 30CC voor de zevende maal het Feest van de Filosofie, hét filosofie-evenement van Vlaanderen voor een breed publiek.

Het Feest van de Filosofie staat dit jaar stil bij het thema Over de grens. We zijn nog nooit zo vrij geweest als nu, maar tegelijk worden we steeds met grenzen geconfronteerd. Wanneer vluchtelingen Europa overspoelen zijn we gedwongen de gewetensvraag te stellen: zijn grenzen nodig? Wie zijn wij om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen? Welk doel dient de grens en hoever kunnen we ze verleggen? Waarom ervaren we een grenzeloze wereld als bedreigend? Het gaat bovendien niet enkel om geografische grenzen, maar ook om de grenzen tussen publiek en privé, afkomst en toekomst. Van het cordon sanitaire tot de scheiding tussen kerk en staat, talloze debatten tonen aan dat we blijven vragen om begrenzing. Of is grensoverschrijding de enige weg vooruit? Op het Feest van de Filosofie analyseren we de verschillende relaties tussen vrijheid en haar grenzen. Kan begrenzing op politiek, persoonlijk, pedagogisch en geografisch niveau op dezelfde manier worden verantwoord? Is een grenzeloze wereld beter?

Om 13u30 geeft Frank Furedi de openingslezing in 30CC/Schouwbug. Furedi is socioloog en auteur van De terugkeer van het gezag, Cultuur van angst en Waar zijn de intellectuelen? Nadien wordt het programma verdergezet in Kunstencentrum STUK met o.m. Paul Scheffer, die dit jaar als verkozen essayist van de Maand van de Filosofie de vrijheid van de grens centraal stelt.

Anya Topolski debatteert met Jihadkenner Montasser AIDe’emeh over de rol en de grenzen van religie in de seculiere samenleving. Antropologe Nadia Fadil en auteur Naema Tahir gaan in gesprek over migratie en de spanningen die daaruit kunnen voortvloeien.

Voorts zijn er filosofische lezingen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (die recent een diploma wijsbegeerte haalde) en Helder De Schutter. Op het Feest van de Filosofie vindt ook de boekvoorstelling plaats van Peter Venmans nieuwe boek Amor Mundi (Hoe houdbaar is individueel geluk in een wereld die we delen met anderen?).

Je kan ook je kinderen (vanaf 6 jaar) inschrijven voor een workshop filosofie, of zélf aan de slag gaan in de interactieve workshop Geographia. De avond wordt afgesloten met een filmvoorstelling van Dogtooth en met Bloednoot©, een voorstelling waarin Tom Lanoye, Nicolas Rombouts en Teun Verbruggen een fragmentaire, versplinterde impro-jazz-lezing brengen van Lanoyes theaternovelle Fort Europa.

Praktisch
Feest van de Filosofie 2016 – Over de grens
Zaterdag 26 maart 2016, van 13u30 tot 22u
Leuven, 30CC/Schouwburg & STUK
Tickets en info: www.feestvandefilosofie.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.