Nieuwe bestemming voor Station Wijgmaal

Het stationsgebouw van Wijgmaal, dat al enkele jaren leegstaat, krijgt een opvallende nieuwe bestemming. Stad Leuven, die het gebouw in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding, wendt de renovatie van het station aan om het gebouw een duurzame en sociale invulling te geven. De stad vond daarvoor partners in Dialoog vzw en SPIT vzw.

Het voormalige stationsgebouw van Wijgmaal stond al enkele jaren te verkommeren toen het stadsbestuur het in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-Holding. Er werd beslist om het gebouw in concessie te geven aan een partner, op voorwaarde dat die het gebouw renoveerde en een zinvolle invulling gaf. Dat plan lokte niet meteen geïnteresseerden, omdat de restauratie potentiële kandidaten afschrikte. “Daarom besloten we zelf middelen vrij te maken en samen te werken met twee Leuvense organisaties, vzw Dialoog en SPIT vzw”, zegt schepen van Vastgoed en Leefmilieu Mohamed Ridouani.

Duurzaam investeren in gebouw, mensen en omgeving
De rode draad doorheen de plannen is dat het gerenoveerde stationsgebouw een duurzame en sociale functie krijgt. Het Wijgmaalse Dialoog, een onafhankelijke vzw die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, zal de helft van de renovatiekosten en het bouwmeesterschap op zich nemen, en er zijn kantoor en infoloket duurzaam bouwen onderbrengen. De sociale economieonderneming SPIT vzw neemt de uitbating van het gerenoveerde gebouw op zich, en stelt daarbij mensen die moeilijker aansluiting vinden op de arbeidsmarkt te werk via een opleiding- en tewerkstellingsproject. Samen zullen ze van het gebouw een toonvoorbeeld maken van een duurzaam recyclage- en klimaatneutraal beleid. Zo zullen ze inzetten op een restaurant met sociale tewerkstelling dat werkt volgens de principes van de korte keten en zullen ze oog hebben voor de problematiek rond voedseloverschotten.

“Het was een duidelijke vraag van de buurt om in het gerenoveerde gebouw aandacht te hebben voor het sociale aspect. Het moet een plek zijn waar je elkaar kan ontmoeten en vinden”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “De ruimtes zullen multifunctioneel kunnen worden ingezet. De buurt zal er gemakkelijk kunnen vergaderen en activiteiten organiseren. Naast de werking van een restaurant met sociale tewerkstelling wordt er ook een wachtruimte voor treinreizigers ingericht.”

De gemeenteraad beslist in maart over de samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen. “Dan kunnen we het startschot geven om een architect aan te stellen en een bouwaanvraag in te dienen”, zegt Inge Pauwels, coördinator van Dialoog vzw. “We mikken op het najaar van 2018 om onze intrek in het stationsgebouw te nemen.”

Bookmark and Share

Post een reactie