Zak Ebrahim in de Stadsschouwburg

Gisteren sprak TED-spreker Zak Ebrahim voor de eerste keer in België en dan nog wel in onze eigenste Leuvense stadsschouwburg. Het verhaal van Zak Ebrahim lijkt op een roman. Zijn vader, El-Sayyid Nosair vermoordde de Joodse leider Rabbi Meir Kahane en plande vanuit zijn cel mee de aanslag op het World Trade Center in 1993. Ondanks het milieu van onverdraagzaamheid en haat waarin Zak Ebrahim opgroeide, koos hij voor vrede en verdraagzaamheid.

Dat zijn verhaal indruk maakt, hoeft wellicht geen betoog. Een muisstille stadsschouwburg hing aan de lippen van Zak Ebrahim. De lezing was met de schietpartij in Vorst meteen ook razend actueel. Het ziet er helaas niet naar uit dat het terrorisme in onze huidige maatschappij snel zal uitgeroeid worden. Toch is het verhaal van Zak er één van hoop: hij toont dat het ook anders kan. Zak pleit voor interreligieuze dialoog en wederzijds begrip. Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we komaf maken met de vooroordelen die eenieder van ons heeft. Een schitterende boodschap die het verdient om ruim verspreid te worden.

Het panelgesprek na de lezing ging dieper in op bepaalde thema’s die Zak Ebrahim aandroeg. Opvallend vaak werd de vraag gesteld naar de rol van de massamedia, die kiest voor live verslaggeving zonder al te veel duiding. En dat terwijl het net zo belangrijk is dat persoonlijke verhalen gehoord worden.

Een zeer boeiende avond die uitnodigde tot reflectie.

In het boek De zoon van een terrorist dat zopas in het Nederlands verscheen bij WPG/Davidsfonds Uitgeverij kan je het verhaal van Zak Ebrahim op je gemak nalezen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.