Bib aan huis brengt de bibliotheek tot in de woonkamer

De Leuvense bibliotheek startte met een gloednieuw project: Bib aan Huis. Hiermee brengt De Bib Leuven de bibliotheekdiensten tot in de woonkamer van minder mobiele Leuvenaars.

“De Bib Leuven heeft een mooie en brede collectie werken in huis: alles samen vullen maar liefst 270.000 boeken, strips, cd’s en dvd’s de rekken. Van die collectie wordt terecht gretig gebruik gemaakt door onze 27.000 leden. De bibliotheek werkt daarbij ook bewust aan toegankelijkheid voor minder mobiele mensen: trappartijen zijn steeds voorzien van een hellend vlak en recent plaatsten we twee nieuwe liften om de niveauverschillen van het hoofdgebouw te overbruggen. Toch is dit niet voldoende: er is immers ook een groep mensen die simpelweg niet in staat is om zich te verplaatsen,” vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Ook voor hen wil de bibliotheek er zijn, want lezen is een belangrijke bron van ontspanning en biedt ook inzichten in de actualiteit. Wie permanent aan huis gekluisterd is hoeft zich voortaan de diensten van de bibliotheek niet meer te ontzeggen. Dankzij Bib aan Huis rollen we de werking van de bibliotheek haast letterlijk tot in de woonkamer van wie daar nood aan heeft. Er zijn slechts twee voorwaarden aan verbonden: je moet lid zijn of worden van de bibliotheek én je moet kunnen aantonen dat je niet zelf naar de bib kan komen.”

Jan Van der Meeren en Maria Op de Beeck, beiden bewoners van een serviceflat, zijn alvast enthousiaste klanten. “Ik heb nooit gedacht dat ik zoveel zou lezen op mijn oude dag,” lacht Maria, “maar nu ben ik verslaafd. Het houdt me bezig en ik kan me helemaal verliezen in een boek. Ik lees ook alles door elkaar. Nu herlees ik Het leven van Pi en tevoren verslond ik De stenen van de rivier, een dik boek van meer dan 500 bladzijden. Tussen door lees ik graag de teksten van Godfried Bomans. Ik hou van zijn ironie, maar het blijft toch een beetje een stijve Hollander.”

Jan, gewezen gemeenteraadslid en oud-leraar, heeft een zwak voor geschiedkundige boeken. De bibliotheek bracht hem een hele stapel werken over de geschiedenis van Leuven, om uit te kiezen. “Ja, … dat interesseert me allemaal. Die wil ik allemaal wel lezen. Geschiedenisboeken en historische verhalen, dat is echt mijn ding. Het heeft allicht ook wel wat met nostalgie te maken. En ik vertel er ook graag en veel over.”

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

“Om deze fijne nieuwe service mogelijk te maken, doet de bibliotheek beroep op vrijwilligers,” vult projectverantwoordelijke Mieke Florizoone aan. “We sturen onze vrijwilligers op pad naar al wie niet zelf naar de bib kan komen. We mikken daarbij expliciet ook op mensen die nog alleen wonen. Wie interesse heeft in deze dienst, mag contact opnemen met mij. Ik kom dan langs om je lidmaatschap in orde te brengen, je leesvoorkeuren te noteren, je de catalogus toe te lichten en een aantal concrete afspraken te maken. Nadien neemt een bibliotheekvrijwilliger het over om de boeken driewekelijks aan huis te bezorgen. Wie graag vrijwilliger wil zijn bij dit project, mag zich ook melden.”

“Om dat alles mogelijk te maken, werkt de bibliotheek samen met partners uit de zorgsector zoals de Minder Mobielencentrale, lokale dienstencentra en ouderenverenigingen. De Bib Leuven wil op deze manier een steentje bijdragen aan een samenleving waar meer mensen zich goed voelen,” aldus nog Denise Vandevoort.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.