Bart Peeters overtreft alle verwachtingen

Bart Peeters zorgde op zowel 1 als 2 april voor een uitverkochte zaal. En niet zomaar een zaal want de man mocht twee dagen op rij performen op zijn lievelingspodium. Aangezien ik enkel kan spreken uit eigen ervaring, volgt hieronder het verslag van een vrijdagavond waarin meneer Peeters zijn favoriete zaal deed genieten van zijn muziek en gevoel voor humor. Als het zaterdagconcert even goed was als dat van vrijdag, kunnen we wel spreken van een ultiem geslaagd tweeluik. Het Depot was getuige van een straffe en verrassende opvoering van Bart Peeters en zijn Ideale Mannen.

bartpeeters20160401_1

Zoals al werd gezegd in mijn interview met Bart Peeters in februari, zouden 1 en 2 april volledig uitverkocht zijn voor de komst van de man die niet alleen zanger is, maar ook presentator, The Voice-coach, acteur en enorm showbeest. De man zorgde, samen met zijn band (Piet Van Den Heuvel, Mike en Ivan Smeulders, Amel Serra Garcia en Emile Verstraeten), niet alleen voor een enorm feestje, maar hield ook woord want hij beloofde enkele verrassingen en we kregen enkele verrassingen. Zoiets waarvan je denkt: ‘Wat doen ze nu weer?’

Het eerste lied daarentegen was op zich niet zo’n verrassing. De gebeurtenissen in Brussel raakten ook Bart Peeters en dus werd de avond ingezet met ‘Hemel‘. Stil en aangeslagen luisterde Het Depot naar de pracht van dat lied en hoe kunnen we beter reflecteren over wat er gebeurd is dan met de woorden die uit zo’n rakende stem komen? Na deze noodzakelijke ingetogen drie minuten, vergeten we even alles wat niets te maken heeft met Bart Peeters want we zijn voor ambiance gekomen en die zullen we krijgen ook! De vijfkoppige band (oftewel ‘de beste muzikanten ter wereld’) achter de zanger worden meermaals uitvoerig bedankt en dat wordt duidelijk geapprecieerd. De sfeer zit niet alleen goed in het publiek, maar zeker ook op het podium. Er wordt muziek gemaakt met een lach en dat wordt ook overgebracht op de toeschouwers.

Na het nieuwe nummer ‘Hemel’, krijgen we niets dan klassiekers want ‘De Man Die Nooit Meer Zong’, ‘Mooie Dag‘ en ‘Lepeltjesgewijs‘ passeren vlotjes de revue en dat steeds met een, soms ietwat overdreven lange maar komische, bindtekst. Verhaaltjes over zijn dokter die hem rust voorschrijft en een lied door de ogen van een moppersmurf, brengen de uitverkochte zaal steeds opnieuw aan het lachen en de die-hard Bart Peeters-fans weten al bij het begin van elke bindtekst welk nummer ze mogen verwachten. Ook wanneer zijn favoriete eigen lied ‘Allemaal Door Jou’ wordt ingeleid, kunnen we al raden dat er zal worden gezongen over chocolade, foute grieten, terminale kanker en een giraffe die heroïne ingespoten krijgt. Uiteraard klinken er veel nummers van het ‘Op De Groei”-album door Het Depot aangezien de toer de naam ‘Op De Groei’ kreeg. Op die manier krijgen we ook nog ‘Boechout Mijn Land’, ‘Konijneneten‘ en uiteraard ‘Op De Groei‘ te horen alvorens we een kwartiertje zouden rusten. Wat wel nog valt te klasseren onder de noemer verrassend, is de eigenwijze cover ‘Mensenvlees’ van The Beatles. Op de tonen van ‘Yesterday’ wordt een nogal Bart Peeters-achtige tekst geplakt die de gehele zaal niet alleen met de wenkbrauwen doet fronsen, maar ook enorm aan het lachen brengt. Kannibalisme zal vanaf vanavond steeds worden gelinkt aan Bart Peeters en zijn band. Wat doen ze nu weer..

Het tweede deel begint met een al even komische opvoering in de vorm van het nummer ‘Ruimteschip’. De eerste zin ‘De papa heeft vannacht een ruimteschip gezien, er zaten ventjes in, ik schat een stuk of tien’, is veelbelovend en de laatste zin ‘maar wat ik echt wou zeggen, de papa heeft gedronken van de nacht’ zorgt voor een geniale anticlimax die enkel meneer Peeters kan bedenken. Onze lachspieren worden meermaals op de proef gesteld en onze kennis van de songteksten wordt getest met ‘In De Plooi’, ‘Denk Je Soms Nog Aan Mij’, ‘Heist Aan Zee’, ‘Venus Mars Of Pluto’, ‘Liefde Is Alles’ en ‘Slaapwals’. Als we even niet mee zijn met wat Bart Peeters zelf zingt, kunnen we rekenen op het publiek rond ons heen om terug in te pikken want elk woord wordt uit volle borst meegezongen. De sfeer zit er ondertussen al anderhalf uur non-stop in en het kot wordt letterlijk en figuurlijk afgebroken. Bart Peeters is soms, zoals we hem wel kennen, nogal overenthousiast en laat een decorlamp vallen door al zijn ADHD-uitspattingen. Hoewel hij dus met momenten overactief tekeer gaat, wisselt hij wel goed af tussen emotionele nummers en ambiancesongs, waardoor iedereen mee blijft dansen, zingen en genieten.

Dat vanavond een mooie nacht wordt, dat het wordt wat er van verwacht wordt.

Na deze twee kleppers van drie kwartieren, maken we ons op voor de te verwachten één à twee extra’s, maar dat is buiten Bart Peeters en co gerekend. Niet één keer, niet twee keer, maar wel tot drie keer toe komen de mannen terug op het podium om ons met enkele laatste nummers huiswaarts te doen keren. Met ‘Hoeveel Ik Van Je Hou’ en ‘Messias’ alleen was ik al een zeer tevreden toeschouwer geweest, maar Bart is nog niet uitgeput en doet er nog een laatste schepje bovenop. Hij houdt zich trouwens ook niet aan de vooraf opgestelde afspraken want hij wijzigt zijn setlist door ‘Ik Hou Meer Van Folk’ te vervangen door een geweldige cover van The Black Eyed Peas. Beeld je de tekst ‘ik heb het vermoeden, dat vanavond een mooie nacht wordt, dat het wordt wat er van verwacht wordt’ in op de beat van ‘I Gotta Feeling’ en je hebt een originele afsluiter van dit superconcert.

Het werd véél meer dan wat er van verwacht werd. Bart Peeters blijft en zal blijven verbazen. Zoals werd gezegd in zijn interview, wordt er druk gewerkt aan nieuwe nummers en het is dus uitkijken naar dat album zodat we deze rasperformer terug kunnen zien doen wat hij het beste kan; entertainen, emotioneren en plezieren. En het liefst live voor alweer enkele uitverkochte Leuvense Depots.

Wat? Concert Bart Peeters // Wanneer? vrijdag 1 april 2016 // Waar? Het Depot //€28 met KUL-cultuurkaart (= €2 korting = 1 pintje!)

Door Maarten Dascotte.

Dit artikel verscheen eerder op CLUB KULtuur.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.