Erfgoeddag zet rituelen in de kijker en vraagt hulp voor reus Hertog Jan

Op zondag 24 april is het Erfgoeddag. Dan delen Leuvense verenigingen, archieven, musea, erfgoedbibliotheken, expertise- en documentatiecentra hun erfgoed en de bijhorende verhalen met zo veel mogelijk mensen. Dit jaar kan je kiezen uit maar liefst 39 gratis activiteiten rond het centrale thema ‘rituelen’.  Het programma van deze 16de editie is divers én gezinsvriendelijk. Ook  de Leuvense reuzen zijn van de partij en vragen jouw hulp voor collega-reus Hertog Jan.

image004

Divers en gezinsvriendelijk
Het programma is uitgebreid en divers. Van erfgoed van Leuvenaars met een migratieachtergrond tot de Leuvense reuzen, van een pelgrimstocht of bedevaartrituelen tot alles over taarttradities of van rituelen aan de universiteit tot de gelijkenis tussen Junglebook en scoutsrituelen. Je leest er alles over in het gratis programmaboekje (als bijlage) en ontdekt in de gezinsrubriek (en in de flyers als bijlage) de activiteiten die je in gezinsverband kan beleven.

Nieuwe plekken en nieuwe partners
De in totaal 39 activiteiten zitten verspreid over 15 locaties. Het Huis van de Tolerantie (Brusselsestraat) en het huisvandeMens (Tiensevest) zijn nieuwe locaties op deze Erfgoeddag. En ook Woonzorgcentrum Edouard Remy (Vesaliusstraat) doet voor de eerste keer mee aan Erfgoeddag en heeft heel wat activiteiten in petto, voor jong en oud (zie flyer als bijlage).
Speciaal voor het thema rituelen geeft de vrijmetselaarsloge je in het stadhuis inkijk in hun typische rekwisieten en tradities die zich normaal enkel voor ingewijden achter gesloten deuren afspelen. Of vestigt de interlevensbeschouwelijke werkgroep GrenzenBewegen Leuven op de eerste verdieping van het stadhuis de aandacht op verschillende rituelen rond stilte met presentaties of een gezamenlijke stilteoefening.

Zo doen wij dat: gezinsvriendelijke wandeling tussen klooster en abdij
Sinds vorig jaar mikt de Leuvense Erfgoeddag bewust ook op gezinnen. Niet alleen in Woonzorgcentrum Edouard Remy, in de universiteitsbibliotheek, het stadhuis, het Scouts en Gidsen Museum, maar ook in de Sint-Kwintenskerk en het Groot Begijnhof vinden gezinnen (met kinderen tussen 6 en 12 jaar) een programma op hun maat. Speciaal voor Erfgoeddag ontwikkelde Mooss in samenwerking met Erfgoedcel Leuven, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur  en Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee vzw een gezinvriendelijke wandel- of fietsroute die de mooie sites van het Heilig Hartinstituut en de Abdij van Park in Heverlee met elkaar vebindt. Tijdens een tocht van 5 km die je als gezin op je eigen tempo kan wandelen of fietsen, kom je via leuke opdrachten meer te weten over de omgeving, de rituelen en de vroegere bewoners van deze erfgoedsites. Een week voor de Erfgoeddag, vanaf zondag 17 april, zal de route via www.erfgoedcelleuven.be downloadbaar zijn, zodat je de tocht al kan inlezen. Op Erfgoeddag zelf zal je als gezin de routes ook in uitgeprinte versie op de sites van Heilig Hart en Abdij van Park vinden.

image008

OPROEP: Help reus Hertog Jan aan een nieuw reuzeleven!
“Ook de Leuvense reuzen doen mee aan Erfgoeddag. Ze staan voor het eerst samen opgesteld in de wandelzaal van het stadhuis en je ontdekt er hun levensloop en verhalen. Maar Kobe Koeienschieter, Fiere Margriet en Jan Van den Graetmolen vragen ook jouw hulp voor collega-reus Hertog Jan. Hij werd in 2014 teruggevonden en bevindt zich in heel slechte staat. Samen met alle reuzenbeheerders en -liefhebbers, de Mannen van 73, Buurtwerking Groot Redingenhof, Buurtwerking Richard Valvekensstraat, de Orde van de Pietermannen, de Jaartallen, de Erfgoedcel Leuven en Reuzen in Vlaanderen vzw roepen we op om hem te helpen aan een nieuw reuzenleven. Via het gloednieuwe crowdfunding platform www.qayros.be hopen al deze partners met hulp van de Leuvenaars 5000 euro te verzamelen om Hertog Jan te vernieuwen, zodat hij aan zijn nieuw reuzenleven kan beginnen en de andere reuzen tijdens stoeten of festiviteiten kan vergezellen, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Op www.qayros.be kan je vanaf 6 april een vrije gift doen vanaf 15 euro en kan je volgen hoeveel middelen nog verzameld moeten worden. In return voor je bijdrage krijg je een persoonlijke uitnodiging voor de wedergeboorte van reus Hertog Jan in 2017 en wordt je naam vermeld in zijn nieuwe geboorteboekje. Op Erfgoeddag zelf kan je Hertog Jan, samen met Kobe, Jan en Fiere Margriet, komen bewonderen in de staat zoals hij nu is. Ook daar zal je in een urne je vrije gift kunnen nalaten en draag je op die manier jouw steentje bij voor reus Hertog Jan en de reuzencultuur in Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.