Gulle gift van Pynnock Ridders voor reus Hertog Jan op Erfgoeddag

Volgende zondag (24 april) is het Erfgoeddag op 15 verschillende locaties in Leuven. Het Leuvense stadhuis is een van deze plekken. Daar vind je onder andere de Leuvense reuzen. Voor het eerst samen in de wandelzaal. En ze krijgen bijzonder bezoek. Want om 11.00 uur komt een delegatie van de Pynnock Ridders (Horst) naar het stadhuis. Zij overhandigen, in aanwezigheid van schepen Denise Vandevoort en de Leuvense reuzenbeheerders, een oorkonde voor reus Hertog Jan. Hierin vermelden ze dat ze 1.000 euro zullen doneren voor de restauratie van reus Hertog Jan.

“Met de Pynnock Ridders baseren we ons immers op het jaar 1288, het jaar waarin Hertog Jan I van Brabant samen met de Brabantse ridders en hun bondgenoten ten strijde trok tegen de aartsbisschop van Keulen en diens bondgenoten”, aldus Wim Breeus van de Pynnock Ridders. “Onder zijn leiding werd de veldslag gewonnen en werd het Keulense volk van het bewind van de aartsbisschop bevrijd. Dit vergemakkelijkte de handelsdoorgang naar het Oosten, waardoor de Westerse economie voor onze contreien begon te floreren. Het is voor ons, Pynnock Ridders, dan ook belangrijk dat de persoon Hertog Jan herinnerd wordt voor wat hij deed en wie hij was voor onze streken. Wij willen dus absoluut dat reus Hertog Jan, die vernoemd is naar Hertog Jan I Van Brabant, opnieuw kan herrijzen als reus in onze streek.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.